Η ακμή μπορεί να προκαλείται ή να ευνοείται από πολλούς παράγοντες όπως το άγχος, η κακή διατροφή και η ορμονική ανισορροπία, όμως υπάρχουν κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν είτε να προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπό σου είτε να επιδεινώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα της ακμής.

1. Δεν καθαρίζεις σωστά το πρόσωπό σου, ιδιαίτερα το βράδυ
Τα προϊόντα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συσσωρεύονται στο πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της ημέρας και, μαζί με τη λιπαρότητα του δέρματος και τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείς, φράσσουν τους πόρους του. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά σπυράκια και ερεθισμοί – όπως επίσης πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου (μπορείς να διαλέξεις ένα για ακνεϊκό δέρμα αν έχεις ήδη τάσεις ακμής) και να πλένεις το πρόσωπό σου αμέσως μόλις επιστρέφεις στο σπίτι.

2. Κάνεις απολέπιση χρησιμοποιώντας σκληρά scrubs
Το τρίψιμο με βαριά προϊόντα φυσικής απολέπισης μπορεί να πιστεύεις ότι καθαρίζει σε βάθος τους πόρους της επιδερμίδας σου, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αφενός να την τραυματίζει και αφετέρου να επιδεινώνει το πρόβλημα ακμής. Η λύση είναι να αποφεύγεις αυτά τα scrubs και να χρησιμοποιείς καθημερινά ένα καθαριστικό ήπιας χημικής απολέπισης, για παράδειγμα ένα με σαλικυλικό οξύ ή, αν έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα, ένα προϊόν ενζυμικής απολέπισης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι κατάλληλο για τη δική σου επιδερμίδα θα σου το προτείνει ο δερματολόγος σου.

3. Δεν αλλάζεις συχνά τη μαξιλαροθήκη και την πετσέτα του προσώπου σου
Ξέρεις ήδη ότι δεν πρέπει να ακουμπάς το πρόσωπό σου με βρώμικα χέρια. Έχεις σκεφτεί όμως πόσα μικρόβια μπορεί να συσσωρεύονται σε αντικείμενα που καθημερινά ακουμπάνε το πρόσωπό σου; Για παράδειγμα, τα μικρόβια & η λιπαρότητα (όχι μόνο από το πρόσωπο, αλλά και από τα μαλλιά σου) μεταφέρονται κάθε βράδυ στο μαξιλάρι σου και, από εκεί, επιστρέφουν στο πρόσωπο σου! Το ίδιο ισχύει και για την πετσέτα του προσώπου σου. Μια τακτική αλλαγή, κάθε 3-4 μέρες, είναι απαραίτητη!