Αυτή την εβδομάδα, ζήτησα από τον Παντελή Τουτουντζή να μου απαντήσει σε μία από τις πιο βασικές ερωτήσεις που όλες οι γυναίκες έχουμε σε ό,τι έχει να κάνει με το μακιγιάζ μας. Πώς θα διαλέξουμε το σωστό χρώμα foundation για την επιδερμίδα μας;

Μου εξήγησε λοιπόν τα 3 βήματα για να το κάνουμε:

Bήμα 1: Τι βάση χρώματος θέλουμε να έχει το foundation;
Κάθε makeup έχει μια απόχρωση στη βάση του, αυτό που οι εταιρίες ονομάζουν «undertone» (πχ ροζ, ώχρα, μπεζ , βερικοκί, κίτρινο κλπ). Συνήθως οι Ελληνίδες έχουν επιδερμίδα με κίτρινη βάση (δηλαδή «ζεστή» απόχρωση επιδερμίδας, που μαυρίζει σχετικά εύκολα), και σπάνια ροζ («ψυχρή» απόχρωση επιδερμίδας, που δεν μαυρίζει ή καίγεται στον ήλιο), γι’ αυτό λοιπόν, για να δείξει το δέρμα μας πιο όμορφο χρωματικά, επιλέγουμε αντίστοιχα βερικοκί ή ροζ τόνο.

Βήμα 2: Η υφή
Υπάρχουν πολλοί τύποι δέρματος και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν στην αγορά τόσες διαφορετικές υφές foundation. Ποτέ δεν πρέπει να «ζηλεύουμε» και να αγοράζουμε ένα foundation επειδή δείχνει ωραίο στο προσωπο μιας φίλης μας, γιατί αν εκείνη δεν έχει τον ίδιο τύπο δέρματος με εμάς σίγουρα το αποτέλεσμα θα μας απογοητεύσει. Οπότε πάντα ενημερώνουμε τον πωλητή/ την πωλήτρια για το τι τύπο δέρματος έχουμε ώστε να επιλέξουμε το σωστό προϊόν.

Βήμα 3: Το σωστό νούμερο /κωδικός
Πολλές φορές μου λένε ότι «δοκίμασα το foundation στο χέρι, και τελικά στο πρόσωπο δεν βγήκε ωραίο». Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος! Το σημείο που δοκιμάζουμε το foundation για να βρούμε το σωστό χρώμα για την επιδερμίδα μας είναι το πηγούνι ή το περίγραμμα του προσώπου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο λαιμός είναι πάντα έναν τόνο πιο ανοιχτός από το πρόσωπο γιατί βρίσκεται στη σκιά του κεφαλιού και εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι. Παίρνοντας λοιπόν αυτό υπόψιν, ο τόνος που πρέπει να βρούμε είναι ο ενδιάμεσος απο αυτούς τους 2 τόνους (του προσώπου και του λαιμού μας). Προσοχή: Την πιο «ηλιοκαμένη» επιδερμίδα την πετυχαίνουμε με το contouring. Το foundation που επιλέγουμε πρέπει να έχει σχέση μόνο με τη φυσική χρωματικά όψη του προσώπου μας.

Extra tip #1: Το concealer πρέπει να έχει τον πιο ανοιχτό από τους δύο τόνους, δηλαδή του λαιμού.

Extra tip #2: Αν κάνουμε λάθος και το foundation βγει πιο σκούρο, το «αραιώνουμε» με την κρέμα προσώπου μας και έτσι το κάνουμε πιο ελαφρύ.

Extra tip #3: Με μια διαφανή πούδρα, περνάμε μόνο στα σημεία που έχουμε λιπαρότητα.