Υπάρχουν δύο πράγματα που ισχύουν για τις πανάδες: Α. Προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπό σου και Β. Αν τις παραμελήσεις, απλώς θα χειροτερεύσουν. Αυτό που δεν ισχύει είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται ή ότι, όσο είναι ακόμα καλοκαίρι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτές – το τελευταίο μάλιστα το μάθαμε απευθείας από την ειδικό, τη Δερματολόγο Αργυρή – Μάργκη Καπελλάρη, που μας έλυσε όλες τις απορίες για τις πανάδες.

-Από τι προκαλούνται οι πανάδες;
-Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα. Είναι καλό αυτό, γιατί μας φτιάχνει τη διάθεση, όμως ο ήλιος, η υπεριώδης ακτινοβολία δηλαδή, είναι και η βασικότερη αιτία που δημιουργούνται οι πανάδες. Πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι με ανοιχτά χρώματα ματιών και δέρματος, αυτοί κάνουν κηλίδες απο τον ήλιο. Υπάρχει όμως και ένα είδος πανάδας, λέγεται μέλασμα, που αγαπά τις σταρένιες επιδερμίδες και παρουσιάζει κληρονομικότητα. Αυτή η πανάδα επηρεάζεται και απο τις ορμόνες μας, οπότε γίνεται χειρότερη με τα αντισυλληπτικά, την εγκυμοσύνη και με παθήσεις του θυρεοειδή. Υπάρχει όμως ελπίδα και για θεραπεία και για πρόληψη.

-Τι σημαίνει πρόληψη για τις πανάδες;
-Βασικό όπλο, σε κάθε περίπτωση, είναι το αντηλιακό. Πάντα διαλέγω spf 50, το κατάλληλο για την υφή του δέρματός μου. Τα λιπαρά δέρματα μορφές oil free σαν gel, τα ξηρά gel cream ή cream riche. Τα σύγχρονα αντηλιακά είναι και «όπλα», έχουν δηλαδή μέσα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως fernblock (ferrulic-caffeine σύμπλοκα) ή l-white για προστασία ενάντια στις πανάδες, καθώς και υαλουρονικό οξύ για αντιγήρανση. Επίσης, επιλέγουμε προηγμένα συνδυαστικά φίλτρα για UVA και UVB. Όμως βασικός κανόνας η ανανέωση του αντηλιακού, απαραίτητα κάθε τρεις ώρες το πολύ.

Τι μπορώ να κάνω αν εμφανίσω πανάδες; Οι θεραπείες γίνονται και το καλοκαίρι ή μόνο τον χειμώνα;
-Οι πανάδες αντιμετωπίζονται με λευκαντικές κρέμες και ορούς, άλλους για καλοκαίρι, κυρίως σαν πρόληψη, και με άλλη σύνθεση το χειμώνα, για θεραπεία. Τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούμε στις θεραπείες του καλοκαιριού φρενάρουν τη δημιουργία πανάδων αλλά παράλληλα αποχρωματίζουν και αυτές που έχουμε. Μπορούμε επίσης να κάνουμε peeling με vit C και Aloe Vera ή peeling με φερρουλικό οξύ. Το αποτέλεσμα θα είναι να λάμπει το δέρμα, χωρίς κανέναν ερεθισμό, και την άλλη μέρα να είμαστε έτοιμες για μπάνια και παραλία!

-Σε τι κόστος κυμαίνονται οι θεραπείες αυτές;
-Για τα peeling το κόστος είναι απο 80€ και ιδανικά θέλουμε ένα κάθε δεκαπέντε μέρες. Για πιο έντονες πανάδες, υπάρχει η θεραπεία με νανοπεπτίδια λευκαντικών ουσιών biorepair whitening, που επίσης μπορεί να γίνει καλοκαίρι και την επόμενη μέρα να πάμε στην παραλία. Σε αυτή, το κόστος ξεκινά απο 120€ και η θεραπεία γίνεται μηνιαία. Τις θεραπείες αυτές τις κάνουμε απο Ιούνιο έως Οκτώβριο, μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα σύννεφα και οι θεραπείες του χειμώνα. Παράλληλα, σημαντική βοήθεια έχουμε πια και απο ειδικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούμε τα παίρνουμε το καλοκαίρι, με λουτεΐνη, λυκοπένιο, Vit C, Vit E και fernblock, που και λεύκανση των πανάδων κάνουν και προστατεύουν το δέρμα απο το έγκαυμα και τη γήρανση που κάνει ο ήλιος. Τα χάπια αυτά επιδρούν στην υπερβολική παραγωγή μελανίνης και περιορίζουν τη δημιουργία πανάδων.

-Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι δεν θα μαυρίσω το καλοκαίρι;
-Αυτό σημαίνει μαυρίζω χωρίς να καώ, χωρίς να γίνουν χειρότερες οι πανάδες. Ήλιος με μέτρο για να είναι φίλος και όχι εχθρός!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Αργυρή – Μάργκη Καπελλάρη
Βασ. Σοφίας 77, Χίλτον, τηλ: 210 7246452, 210 7228749
Λ. Κηφισίας 293, Κηφισιά, τηλ: 210 6232422, 210 6233488