Έχεις δοκιμάσει «μαγικές» θεραπείες, παρ’ όλα αυτά τα νύχια σου συνεχίζουν να ξεφλουδίζουν και να σπάνε. Τι φταίει λοιπόν; Πιθανότατα κάτι από τα παρακάτω:

1. Πολύ μακριά νύχια

Θυμήσου ότι όσο πιο μακριά είναι τα νύχια σου, τόσο πιο εύκολο είναι να σπάσουν. Προσπάθησε να τα κρατάς σχετικά κοντά (ή μέτριου μήκους) και με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες. Μην ξεχνάς το λιμάρισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να ανανεώσεις το σχήμα τους, να τα διατηρήσεις στο σωστό μήκος και να λειαίνεις τις άκρες.

2. Ελλιπής ενυδάτωση

Τα νύχια μας, όπως και η επιδερμίδα μας, θέλουν συστηματική ενυδάτωση. Μην τα παραμελείς. Χρησιμοποίησε καθημερινά ένα λαδάκι με το οποίο θα κάνεις για λίγα δευτερόλεπτα μασάζ στα νύχια αλλά και στα πετσάκια γύρω από αυτά. Επανάλαβε όσο πιο συχνά μπορείς μέσα στην ημέρα, πχ μετά το ντους, όταν πλένεις τα χέρια σου ή πριν τον ύπνο, το βράδυ. Προσπάθησε παράλληλα να τους δίνεις τον απαραίτητο χρόνο να «αναπνεύσουν» ανάμεσα από τα βαψίματα.

3. Συχνή επαφή με χημικά ή με νερό

Η επαφή με χημικά (για παράδειγμα καθαριστικά σπιτιού) χωρίς γάντια φθείρει και αποδυναμώνει τα νύχια. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την πολύ συχνή επαφή με το νερό. Αν τα γάντια δεν είναι εφικτή λύση, τότε μια ενυδατική βάση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά.

4. Κακή διατροφή

Μια φτωχή διατροφή σε θρεπτικά συστατικά ή ακραίες δίαιτες μπορούν να έχουν σημαντική επίπτωση στην υγεία των νυχιών σου. Βάλε στη διατροφή σου περισσότερα όσπρια, πράσινα φρούτα, λαχανικά (κυρίως φυλλώδη πράσινα) και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη.

5. Παθήσεις ή κάποιος τραυματισμός

Διαταραχές του θυρεοειδούς, διαβήτης, δερματικές παθήσεις ή τραυματισμοί των νυχιών μπορούν να κάνουν τα νύχια μας εύθραυστα. Μη διστάσεις να συμβουλευθείς λοιπόν τον γιατρό σου.