Το καλοκαίρι του 1988 ένα άσημο (τότε) 14χρονο κορίτσι με το όνομα Kate Moss πόζαρε στο φακό του φωτογράφου Owen Scarbiena σε ένα γήπεδο τέννις.

Το κορίτσι αυτό, με την παράξενη ομορφιά και το έντονο βλέμμα, είχε ανακαλύψει η κυνηγός ταλέντων του μεγάλου πρακτορείου Storm Models, τυχαία, στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Ήταν η πρώτη που είδε στη Moss αυτό το «κάτι που την έκανε σταρ». Όταν η Sarah Doukas επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στην Αγγλία, τηλεφώνησε ενθουσιασμένη στο φίλο της και φωτογράφο Scarbiena για να του μιλήσει για τη νέα της αποκάλυψη και του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτό το κορίτσι θα το αγαπήσεις. Έχει το look που ψάχνεις».

Σήμερα, οι φωτογραφίες αυτές είναι αντικείμενο εκθέματος στη Zebra One Gallery του Λονδίνου και ο φωτογράφος που βρίσκεται πίσω από τις μοναδικές αυτές λήψεις έκανε μια σπουδαία αποκάλυψη για το top model σε συνέντευξή του στον Telegraph: «Κάποια κορίτσια έχουν μια έτοιμη πόζα και πρέπει να δουλέψεις με αυτό. Αλλά εγώ είπα στην Kate, "προσποιήσου πως βαριέσαι καθώς περιμένεις στη στάση του λεωφορείου". Και απλά το κατάλαβε».

Πολλοί (ανάμεσά τους κι εμείς) μπορούν να διακρίνουν πως αυτή η νωχελική της πόζα έμελλε να γίνει η πιο χαρακτηριστική της και η συμβουλή που της δόθηκε τότε αποτέλεσε τελικά αυτή πάνω στην οποία «έχτισε» ολόκληρο το προφίλ της. Έκτοτε, η συγκεκριμένη έκφραση στο πρόσωπό της είναι και το σήμα-κατατεθέν της, είτε πρόκειται για editorial μόδας, είτε για κάποιο διαφημιστικό μεγάλης εταιρείας.

 

2d5c82c4e93873b907b5fad29789cda8

5e388aaaee84facdd79d32105a459a80

8cb1d81bcc0a6ed2f638b6f209f3e9a4 

 

Η έκθεση «Kate Moss: Unseen», είναι ήδη ανοιχτή για το κοινό από τις 23 Φεβρουαρίου και θα βρίσκεται στη Zebra One Gallery του Λονδίνου έως τις 4 Μαρτίου. Περισσότερα, εδώ.

 

Κεντρική φωτογραφία: Owen Scarbiena