Το καλοκαίρι, και ειδικά την περίοδο των διακοπών, οι επισκέψεις μας σε ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα και ειδυλλιακά εστιατόρια αυξάνονται –όπως και οι θερμίδες που καταναλώνουμε σε ένα γεύμα. Μπορούμε τελικά να επιστρέψουμε από την καλοκαιρινή μας άδεια χωρίς επιπλέον κιλά;

«Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχουν τα άτομα που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους είναι πώς θα συνδυάσουν την προσπάθεια αυτή με την κοινωνική τους ζωή. Αυτό δεν είναι παράλογο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι, όταν αυξάνονται οι επιλογές τροφίμων και τα μεγέθη των μερίδων, οι περισσότεροι οδηγούνται σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής» λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος.

«Σε αντίθεση με τα τρόφιμα στο super market, όπου οι διατροφικές ετικέτες θα μας ενημερώσουν για το θερμιδικό περιεχόμενο, στα εστιατόρια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σε συνδυασμό με την στρατηγική πολλών εστιατόρων να αυξάνουν τις μερίδες, ιδίως σε φθηνή πρώτη ύλη όπως τα μακαρόνια και το ρύζι, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρμπονάρα, όπου μια μερίδα εστιατορίου μπορεί να ξεπερνά τις 1.300 - 1.500 θερμίδες!» συνεχίζει.

Του ζητήσαμε να μας δώσει έναν οδηγό για το τι πρέπει να επιλέγουμε και τι όχι σε ένα εστιατόριο:

Καλάθι ψωμιού
«Η κατανάλωση ψωμιού πριν το γεύμα, εκτός των θερμίδων (80 θερμίδες/φέτα), προκαλεί έντονη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα, (αντί να κόβει) να αυξάνει την κατανάλωση τροφής, όταν φτάσει το γεύμα στο τραπέζι. Αποφύγετε τον πειρασμό ζητώντας από τον σερβιτόρο να μην φέρει το καλάθι του ψωμιού».

Ορεκτικά
«Αν παραγγείλετε ένα ορεκτικό, επιλέξτε ένα που περιέχει κυρίως λαχανικά ή ψάρι. Ψητά μανιτάρια ή γαρίδες είναι καλές επιλογές. Αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά, σαγανάκι, τυρόπιτα, πατάτες, τυροκροκέτες κ.ά, τα οποία είναι γενικά πλούσια σε θερμίδες, περισσότερες και από το κυρίως πιάτο σας. Φυσικά, μπορείτε απλά να παρακάμψετε αυτό το σημείο του μενού και να περάσετε στα κυρίως πιάτα».

Σαλάτα
«Όλα τα λαχανικά μπορείτε να τα καταναλώνετε ελεύθερα. Περιορίστε όμως τα έξτρα όπως σάλτσες, τυρί και κρουτόν».

Γαρνιτούρα
«Επιλέξτε ψητά λαχανικά, ρύζι, ψητή πατάτα και γυρίστε την πλάτη σε τηγανητές πατάτες και κρεμώδεις σάλτσες».

Κυρίως πιάτο
«Δώστε προσοχή στους ύποπτους τίτλων πιάτων που περιέχουν τις λέξεις: γεμιστό, τηγανητό, κρεμώδες κ.ά. Ψητό κρεατικό ή ψάρι με τις προαναφερθείσες γαρνιτούρες είναι τις περισσότερες φορές μια ασφαλής επιλογή».

Επιδόρπιο
«Αν θέλετε γλυκό στο τέλος, προνοήστε να είστε πιο εγκρατείς στο φαγητό, επιλέξτε ένα με βάση φρούτα και γιαούρτι και, αν πάτε σε κάτι πιο λιπαρό, μοιραστείτε το».

Αλκοόλ
«Δυο ποτήρια για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες είναι η γνωστή σε όλους σύσταση. Ειδάλλως ένα light αναψυκτικό μπορεί άνετα να συνοδέψει το γεύμα σας».

Μπουφές
«Δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται, εντοπίστε εκείνα που σας αρέσουν πραγματικά, αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα. Χρησιμοποιήστε μικρό πιάτο, γεμίστε το μια φορά και απομακρυνθείτε από το χώρο που προσφέρεται το φαγητό».

 

Δες ακόμα: Ένας Διαιτολόγος προτείνει 9 καλοκαιρινά γεύματα με λιγότερες από 400 θερμίδες για επίπεδη κοιλιά

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα