Το γεγονός ότι προσέχει κάποιος τη διατροφή του δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθεί τρόφιμα που τον ευχαριστούν. Το λένε μέχρι και οι διαιτολόγοι!

«Ο αποκλεισμός και η στέρηση αγαπημένων τροφίμων είναι ο πιο βασικός παράγοντας αποτυχίας της οποιαδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά. Αν τα στερηθούμε, κάποια στιγμή θα ξεσπάσουμε και θα πέσουμε μετά μανίας σε ότι νιώθουμε πως έχουμε στερηθεί» μας λέει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος. «Η διατροφή δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο.. Είναι γκρι! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε όποιο τρόφιμο μας αρέσει, άλλα με ένα μέτρο προσαρμοσμένο στις ανάγκες μας. Αν κάνουμε καθημερινή γυμναστική, μια μπάλα παγωτό μπορεί να μην μας δημιουργήσει πρόβλημα, έστω και αν γίνεται συχνά. Αν κάνουμε καθιστική ζωή όμως, μάλλον θα το πληρώσουμε (στη ζυγαριά)».

Του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε 3 συχνές μας ερωτήσεις για τα γλυκά.

Πόσο γλυκό να φάω;
Ένας γενικός κανόνας είναι η κατανάλωση γλυκού να μην ξεπερνά τις 2-3 φορές εβδομαδιαίως. Και η μερίδα βέβαια να είμαι μαζεμένη.. Μια βάφλα δεν θεωρείται μαζεμένη! Από την άλλη, μια μπάλα παγωτό θα ικανοποιήσει πλήρως της αισθήσεις σας, χωρίς μεγάλο τίμημα. Όσοι βάζουν 2-3 μπάλες αποκλείεται να την βγάλουν καθαρή!

Τι να επιλέξω;
Μια φρουτοσαλάτα είναι η ιδανική επιλογή. Είναι δροσιστική και θα σας εφοδιάσει με δεκάδες θρεπτικά συστατικά. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι νοστιμότατα, γλυκά και μπορούν να καταναλωθούν ελευθέρα. Κανείς δεν πήρε βάρος από έξτρα καρπούζι... Όσον αφορά τα γλυκά, καλές επιλογές είναι: το ζελέ, το παγωτό σορμπέ, η κρέμα καραμελέ light, τα smoothies (με γάλα και 2 φρούτα εποχής), το παγωτό ξυλάκι light ή ένα κυπελάκι frozen yogurt.

Υπάρχουν κάποια κόλπα που μπορούν να με βοηθήσουν να περιορίσω το γλυκό;
Το βασικό είναι να ρυθμίσετε τη διαθεσιμότητα στο σπίτι σας. Αν έχετε 2 λίτρα παγωτό στην κατάψυξη , είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα κρατηθείτε. Επίσης, μοιραστείτε το! Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις εστιατορίων, αν δεν θέλετε φρούτο στο τέλος, πάρτε ένα γλυκό στη μέση με την παρέα σας.

 

Δες ακόμα: Ένας Διαιτολόγος προτείνει 9 καλοκαιρινά γεύματα με λιγότερες από 400 θερμίδες για επίπεδη κοιλιά

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα