Διατροφή και άσκηση. Πάνε πάντα πακέτο σε ό,τι αφορά το fitness, αλλά πώς ακριβώς συνδυάζονται;

Ξεκινήσαμε με τη θεωρία, περνάμε στην πράξη: Ρωτήσαμε 6 fitness experts τι ακριβώς τρώνε οι ίδιοι πριν και μετά την προπόνηση.

 

Νίκος Καφετζόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Κέντρου Διαιτολογικής υποστήριξης & Μεταβολισμού Nutribase, και πρώην πρωταθλητής με την ομάδα πόλο της Βουλιαγμένης: «Πριν την προπόνηση τρώω 2-3 φρούτα εποχής και συνήθως πίνω έναν διπλό espresso. Οι υδατάνθρακες, το νερό και η καφεΐνη αποτελούν τα ιδανικά συστατικά για μια πολύ δυνατή προπόνηση. Επειδή προπονούμαι απόγευμα, συνήθως τρώω το βραδινό μου μετά την προπόνηση (ντάκο ή μακαρονοσαλάτα για παράδειγμα), αλλά αν είναι πιο νωρίς και πρέπει να φάω ένα γρήγορο σνακ, πίνω ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα – πρόκειται για ένα μίνι γεύμα που περιέχει την ιδανική αναλογία υδατανθράκων και πρωτεϊνών».

Αφροδίτη Βέρρου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Yoga και Pilates instructor: «Συνήθως πηγαίνω για προπόνηση νωρίς το απόγευμα οπότε έχει προηγηθεί, περίπου δύο ώρες νωρίτερα, το μεσημεριανό μου, κάτι ελαφρύ και vegan. Μετά την προπόνηση, τρώω μια hand made μπάρα δημητριακών την οποία φτιάχνω με 1 κούπα νιφάδες βρώμης 1 κούπα λιωμένη ώριμη μπανάνα (περίπου 2-3 μπανάνες) 1 κ.τ. κανέλα, 12,5 γρ. κουβερτούρα (χωρίς γάλα) κομμένη σε μικρά κομματάκια. Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα ψήνω στους 180 για 20 λεπτά».

Λίτσα Αλεξίου, personal trainer (η προσωπική γυμνάστρια της Δούκισσας Νομικού): «Όταν χρειάζομαι ένα σνακ πριν από την προπόνηση, επιλέγω μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς – αμύγδαλα και καρύδια συνήθως, φυσικά ανάλατα. Διαφορετικά, τους τρώω μετά την προπόνηση, μαζί με ένα γιαούρτι».

Μίμης Χόρτσας, γυμναστής και συνιδιοκτήτης του αθλητικού και φυσικοθεραπευτικού κέντρου Performance Pros: «Πρέπει να διαμορφώνουμε διαφορετικά το διατροφικό μας πλάνο τις ημέρες που θέλουμε να κάνουμε μια πιο εντατική, απαιτητική προπόνηση. Τις ημέρες εκείνες το γεύμα μου πριν από την προπόνηση είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (π.χ. φρούτα, λαχανικά, όσπρια) κι αυτό γιατί έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη του οργανισμού σε γλυκογόνο, το οποίο κρατά την αθλητική απόδοση σε υψηλά επίπεδα. Μετά την προπόνηση προτιμώ ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, περίπου μισή, έως μία ώρα μετά από το workout. Μια διαφορετική επιλογή είναι μια σαλάτα με μαρούλι, βραστό κοτόπουλο, μάνγκο και light σως μπαλσάμικου».

Ευγενία Καφετζή, πρώην αθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, προπονήτρια της ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης ΑΝΟ Μεταμόρφωσης: «Προπονούμαι πρωί, οπότε πριν την προπόνηση τρώω το πρωινό μου γεύμα, το οποίο συνήθως βασίζεται στη βρώμη, πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μας παρέχουν σταδιακά την ενέργεια που χρειαζόμαστε για την άσκηση! Μετά την προπόνηση, για να αναπληρώσω την ενέργεια που έχασα, τρώω συνήθως ένα παστέλι. Εναλλακτικά ένα τοστ ή ένα φρούτο. Στο τοστ συχνά προσθέτω και λίγο αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και καλά λιπαρά. Αν κάνω προπόνηση το απόγευμα ή όποτε κάνω δεύτερη προπόνηση μέσα στη μέρα, φροντίζω δύο ώρες μετά το μεσημεριανό μου, να φάω ένα φρούτο ή δυο κουταλιές φυστικοβούτυρο για ενέργεια».

Πάνος Μπαλατσινός, Managing Director των Base Training & Cross Training Clubs: «Λίγο πριν την προπόνηση τρώω, για ενέργεια, 1-2 φρούτα και προσπαθώ το πολύ μισή ώρα μετά το τέλος της να φάω ένα σνακ που να περιέχει τόσο πρωτεΐνη όσο και υδατάνθρακες. Ένα γιαούρτι με μία κουταλιά μέλι είναι η πιο εύκολη λύση – και πολύ συχνά η επιλογή μου».

 

Θυμήσου, στα προηγούμενα μέρη του αφιερώματος, τι τρώνε για πρωινό και τι για βραδινό 6 fitness experts.