Δεν γίνεται να τρώει κανείς 7 μέρες την εβδομάδα υγιεινά. Άλλωστε, οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτρέπουν τους πελάτες τους να έχουν μια «free day» ή ένα ελεύθερο γεύμα εβδομαδιαίως, ακόμα και όταν οι τελευταίοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα για απώλεια βάρους.

Υπάρχει όμως κάποιος γενικότερος κανόνας σε ό,τι αφορά το πόσες παρασπονδίες μπορούμε να κάνουμε; Όπως εξηγούν οι κορυφαίες Διατροφολόγοι Kelly LeVeque και Elissa Goodman στο βρετανικό site Byrdie, ναι: «Η ισορροπία στη διατροφή μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μεταφράζεται σε μια αναλογία της τάξης 80/20» λέει η Elissa Goodman, ενώ η Kelly LeVeque προσθέτει: «Αν μπορείς να τρως υγιεινά στο 80% των γευμάτων σου, τότε το υπόλοιπο 20% μπορεί να περιέχει διατροφικές παρασπονδίες».

Προσοχή όμως: Μία παρασπονδία με τη μορφή ολόκληρου γεύματος (πχ burger με πατάτες τηγανητές και αναψυκτικό) μπορεί να σου χαρίσει μέχρι και 1000 θερμίδες. Υπολόγισε λοιπόν το προτεινόμενο 20% ως ποσοστό των θερμίδων που καταναλώνεις και όχι ως ποσοστό των γευμάτων που τρως. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία είναι και πάλι η μαγική λέξη. Υιοθέτησε μια ισορροπημένη διατροφή, μέρος της οποίας μπορούν να είναι, χωρίς υπερβολές, κάποιες διατροφικές «ατασθαλίες».