Καθημερινά λαμβάνουμε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη διατροφή. Πολλές από αυτές είναι σωστές, άλλες όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από διατροφικού μύθοι.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας αποκαλύψει τις πιο απίθανες διατροφικές πεποιθήσεις που έχει ακούσει από πελάτες της.

Κάποιους από τους παρακάτω μύθους μπορεί, λανθασμένα, να τους πιστεύεις κι εσύ:

1. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Η γνώμη της διαιτολόγου: Η αλήθεια βρίσκεται στη φράση ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν το 50% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη διατροφή μας. Είναι γεγονός ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο «καύσιμο» για τον οργανισμό μας παρέχοντάς μας ενέργεια και ευεξία. Επιπλέον, η κατανάλωση υδατανθράκων συνδέεται με την απελευθέρωση ορμονών οι οποίες μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα! Η χρυσή τομή λοιπόν βρίσκεται στην ποσότητα του υδατάνθρακα που καταναλώνουμε μιας και είναι πιο εύκολο να το παρακάνουμε τρώγοντας λίγο παραπάνω, δεδομένου ότι τα αμυλούχα τρόφιμα αρέσουν στους περισσότερους από εμάς.

2. Όταν τρώμε πολύ λίγο ή πεινάμε, θα χάσουμε βάρος πιο γρήγορα.

Η γνώμη της διαιτολόγου: Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους που δίδονται από έναν ειδικό στη διατροφή περιέχουν συγκεκριμένες θερμίδες ανάλογα με το άτομο και τις ανάγκες του. Άλλες θερμίδες για παράδειγμα θα χρειάζεται μία γυναίκα που εφαρμόζει καθιστικό τρόπο ζωής και άλλες μία γυναίκα με τα ίδια χαρακτηριστικά η οποία όμως γυμνάζεται... Οι ελάχιστες θερμίδες λοιπόν που μπορούμε να καταναλώσουμε προκύπτουν από κάποιες εξισώσεις είτε από μετρήσεις που ένας διατροφολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει και συνήθως δεν είναι λιγότερες από 1200-1500 θερμίδες ανά ημέρα. Η περαιτέρω μείωση των θερμίδων θα έχει ως αποτέλεσμα να «επιβραδύνουμε» το μεταβολισμό μας ή ακόμα και να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας, όπως ζαλάδες και μειωμένη διάθεση. Συνεπώς, η ασιτία δεν είναι η λύση προκειμένου να χάσουμε βάρος ενώ η ρήση «αργά και σταθερά» μάλλον είναι αυτό που χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας.

3. Στο ελεύθερο γεύμα μου μπορώ να τρώω σε σημείο που να νιώθω ότι έχω «σκάσει»

Η γνώμη της διαιτολόγου: Ο βομβαρδισμός θερμίδων μέσα σε ένα γεύμα είναι καταστροφικός για τον οργανισμό. Οι λόγοι είναι αφενός γιατί ο οργανισμός αδυνατεί να διασπάσει και να απορροφήσει επαρκώς την πληθώρα των θερμίδων που τρώμε, και αφετέρου γιατί, όταν βρισκόμαστε σε διατροφή μειωμένων θερμίδων και κάποια στιγμή τρώμε υπερβολικά, ενεργοποιούμε στον οργανισμό τη διαδικασία αποθήκευσης λίπους. Αυτό που προτείνω, λοιπόν, εγώ στους πελάτες μου είναι, στο ελεύθερο γεύμα τους, να τρώνε λίγο από μία ποικιλία τροφών προκειμένου να ικανοποιούνται και στομαχικά αλλά και εγκεφαλικά.

4. Η αναερόβια άσκηση (βάρη) «φουσκώνει» τους μυς και δεν μας αφήνει να χάσουμε βάρος

Η γνώμη της διαιτολόγου: Η αλήθεια είναι ότι η γυμναστική μας βοηθάει να καίμε περισσότερες θερμίδες (άρα να χάνουμε πιο εύκολα βάρος) ενώ μακροπρόθεσμα είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση του μεταβολισμού και των καύσεών μας. Συνεπώς, είναι λάθος να πιστεύουμε είτε ότι με τα βάρη θα «φουσκώσουμε» μυϊκά και δεν θα χάνουμε κιλά ,είτε ότι τα βάρη θα αλλάξουν την εικόνα του σώματός μας. Γεγονός είναι ότι ο σωματότυπος δεν αλλάζει, η αύξηση της μυϊκής μάζας απλώς μας κάνει να δείχνουμε πιο υγιείς και γυμνασμένοι. Προσοχή χρειάζεται πάντα στην υπερβολή.

5. Η σοκολάτα απαγορεύεται

Η γνώμη της διαιτολόγου: Η αλήθεια είναι ότι η ισορροπία και το μέτρο είναι η σωστή απάντηση σε οποιαδήποτε αφοριστική θεωρεία επικρατεί. Οι σύγχρονες διατροφικές οδηγίες υποστηρίζουν ότι όλα τα τρόφιμα επιτρέπεται να καταναλώνονται (από υγιείς ενήλικες) στη σωστή συχνότητα και ποσότητα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η σοκολάτα αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει συστατικά, όπως η φαινυλαιθυλαμίνη, τα οποία έχουν ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα προκαλεί μυϊκή και καρδιακή τόνωση, αγγειοδιαστολή, βρογχοδιαστολή, μείωση του αισθήματος κατάθλιψης, χαλάρωση και ηρεμία, καθώς και ευχάριστα μνημονικά συναισθήματα φροντίδας.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr