Όλοι ξέρουμε ότι η συστηματική άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία μας. Μπορεί όμως να μετατραπεί σε κίνδυνο; Η απάντηση είναι «ναι».

Το «σύνδρομο υπερπροπόνησης» αφορά κυρίως επαγγελματίες αθλητές, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί και σε όσους αθλούνται ερασιτεχνικά.

 

overtraining

 

Υπερπροπόνηση: Μερικά από τα βασικά συμπτώματά της

-Αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας. Συνήθως, η υπερπροπόνηση οδηγεί σε αύξηση του καρδιακού ρυθμού του ασκούμενου, ακόμα και τις ώρες που εκείνος δεν γυμνάζεται.

-Επίμονοι πόνοι ή συχνοί τραυματισμοί. Αν και η γυμναστική έτσι κι αλλιώς μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους (το γνωστό ως «πιάσιμο), η κατάσταση αυτή δεν θα πρέπει να είναι μόνιμη. Έντονοι και επίμονοι μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις ή συχνοί τραυματισμοί θα πρέπει να σε ανησυχήσουν.

-Δυσκολία στον ύπνο, κακή διάθεση ή αδικαιολόγητος εκνευρισμός, μεγαλύτερη συχνότητα ασθενειών. Τρία συμπτώματα που μπορεί να σε προειδοποιούν πως το σώμα σου είναι στα όριά του.

-Δυσκολία στην προπόνηση και έλλειψη διάθεσης για να γυμναστείς. Αν οι προπονήσεις σου σε κουράζουν περισσότερο από ό,τι παλιότερα, αν «βγάζεις» με δυσκολία το πρόγραμμα και, κυρίως, αν έχεις χάσει εντελώς το κίνητρό σου για γυμναστική και δεν μπορείς καν να θυμηθείς την τελευταία φορά που ένιωσες ωραία κάνοντας προπόνηση, τότε ίσως χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση.

Συμβουλεύσου τον γιατρό σου αν παρουσιάζεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, θυμήσου ότι εξίσου σημαντική με την ίδια την προπόνηση είναι και η αποκατάσταση.