Η σωστή διατροφή σημαίνει υγεία. Άλλωστε γι’ αυτό οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας επιμένουν ότι ένα υγιές σωματικό βάρος και λίπος, σε συνδυασμό με ένα υγιεινό διατροφικό μοντέλο, μπορούν να αποτελέσουν πολύ βασικούς παράγοντες για να έχουμε μία καλή υγεία και ευρωστία.

Η σωστή διατροφή σημαίνει ενέργεια. Η πλήρης κάλυψη μέσω της τροφής όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε, μας παρέχει ενέργεια προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες ενός σύγχρονου τρόπου ζωής και παράλληλα να διατηρούμε το χαμόγελο και την καλή μας διάθεση.

Η σωστή διατροφή σημαίνει ομορφιά! Είναι γεγονός ότι κάποιος που τρέφεται σωστά και ασκείται συστηματικά είναι όμορφος! Είναι όμορφος άνθρωπος, γιατί κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να διατηρεί την υγεία του και να έχει μία καλή διάθεση απέναντι στις απαιτήσεις της ζωής. Παράλληλα, εξασφαλίζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για μία καλή εικόνα σώματος.

 

Πότε λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή καταλήγει να οδηγήσει σε διαταραχή;

Η ορθορεξία συνήθως δημιουργείται όχι λόγω της έντονης ενασχόλησης με την εικόνα σώματος, αλλά με τις υγιεινές τροφές. Η έννοια της ορθορεξίας ξεκινά και καταλήγει στην «ανθυγιεινή εμμονή» με το να είμαστε υγιείς και να κάνουμε το καλύτερο για το σώμα μας.

Άτομα με ορθορεξία επικεντρώνονται τόσο πολύ στο σώμα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φιλτράρουν εάν ο τρόπος ζωής που επιλέγουν είναι εφικτός, αρκεί να μπορούν να τρώνε «καθαρά» και υγιεινά φαγητά - «καθαρά» φαγητά θεωρούνται αυτά που δεν περιέχουν συντηρητικά, είναι φτωχά σε λιπαρά, σε ζωικές τροφές και υδατάνθρακες. Το δυσάρεστο είναι ότι το φαινόμενο αυτό αφορά ολοένα και περισσότερα άτομα, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μέχρι και θάνατοι λόγω υποσιτισμού.

 

Ποτέ ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει ορθορεξία;

Ο Dr. Steven Bratman, που πρώτος πρότεινε τον όρο «ορθορεξία», έθεσε δυο ερωτήματα, ως ένα είδος πρωταρχικού αυτό-ελέγχου :

-«Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την αξία αυτού που τρως, από την απόλαυση που λαμβάνεις τρώγοντάς το;»

-«Μήπως η δίαιτά σου σε απομονώνει κοινωνικά;»

Τα συμπτώματα λοιπόν της ορθορεξίας είναι βασικά η εμμονή με τις τροφές που το άτομο θεωρεί «υγιεινές» σε σημείο που επιλέγει να μείνει νηστικός παρά να βάλει στο στόμα του αυτά που θεωρεί επικίνδυνα ή τεχνητά. Πολύ συχνά επίσης τα άτομα αυτά εμφανίζουν συναισθηματική σύνδεση με τη τροφή, δηλαδή αυξάνουν την κατανάλωση τροφής σε περιπτώσεις άγχους, εκνευρισμού ή στενοχώριας.

 

Πως μπορεί να «θεραπευτεί» κάποιος που εμφανίζει τη διαταραχή;

Βασική προυπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε επιτυχημένης θεραπείας είναι το άτομο να έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα που υπάρχει και να έχει διάθεση να το λύσει. Η θεραπεία κατευθύνεται στη διατροφική προσέγγιση και την ψυχολογική παρέμβαση.

Στο κομμάτι της διατροφικής παρέμβασης, βασικός στόχος είναι η δέσμευση του ατόμου ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει διατροφική συμπεριφορά, οπότε η προσέγγιση μπορεί να γίνει εντελώς εξατομικευμένη. Οι στόχοι που τίθενται καλό θα ήταν να είναι βραχυπρόθεσμοι και το άτομο να επιβραβεύεται (σίγουρα λεκτικά) για την επίτευξη κάθε μικρού στόχου. Άλλωστε η όλη πορεία της θεραπέιας είναι μεγάλη και αρκετά χρονοβόρα.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr