Έχεις προσέξει ποτέ ότι, τις μέρες που δεν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, πεινάς περισσότερο και όλη την ώρα τσιμπολογάς; Εγώ σίγουρα ναι!

Μια νέα μελέτη λοιπόν, αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο η ιδέα μας.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition και συνδυάζει ευρήματα προηγούμενων 11 ερευνών σχετικά με τους λόγους που οδηγούν στην αύξηση του βάρους μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η έλλειψη ύπνου οδηγεί κατά μέσο όρο σε πρόσληψη 385 θερμίδων παραπάνω στη διάρκεια της επόμενης μέρας!

385;;; Ναι, 385!!! Καλά διάβασες.

Θεέ μου.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, οι θερμίδες αυτές προέρχονται συνήθως από κατανάλωση λίπους και όχι πρωτεΐνης (η κατανάλωση υδατανθράκων φάνηκε να παραμένει σταθερή).

Όσο για τους λόγους πίσω από αυτή τη συμπεριφορά (που ξεκάθαρα μας παχαίνει); Οι ερευνητές πιστεύουν πως, όταν είμαστε κουρασμένοι (όπως, για παράδειγμα και όταν είμαστε στενοχωρημένοι ή στρεσαρισμένοι), αναζητούμε περισσότερο την ευχάριστη αίσθηση της γευστικής απόλαυσης. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας.

Εχμ. Δεν ξέρω για εσένα, εγώ πάντως στις 11 το βράδυ θα πέσω για ύπνο απόψε. :p