Τα Χριστούγεννα πέρασαν... πήραμε τα δώρα μας, είδαμε αγαπημένα πρόσωπα και περάσαμε όμορφα γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αυτό όμως που θέλουμε να κρατήσουμε από τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι οι όμορφες στιγμές και όχι τα λίγα επιπλέον κιλά.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας συντάξει τον δεκάλογο της επιτυχημένης «αποτοξίνωσης» από τα ελεύθερα γεύματα των Χριστουγέννων, τα οποία έγιναν λίγο παραπάνω ελεύθερα από ό,τι θα έπρεπε:

1. Αντικαταστήστε το βραδινό γεύμα με μία γευστική, πολύχρωμη, εποχιακή σαλάτα και λίγο τυράκι ή 1 αυγό βραστό.

2. Να πίνετε πολύ νερό! Θα σας ενυδατώσει μετά το αλκοόλ των προηγούμενων ημερών και θα σας δημιουργήσει μία αίσθηση κορεσμού μέσα στην ημέρα. Συνεπώς, θα αποφύγετε την πείνα ενώ θα δείτε και το δέρμα σας να λάμπει από υγεία και φρεσκάδα!

3. Επιλέξτε σιτηρά ολικής άλεσης. Τα ολικής άλεσης προϊόντα μας φουσκώνουν πιο γρήγορα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, ενώ βοηθούν παράλληλα στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου!

4. Αποφύγετε το αλκοόλ! Τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε σε πληθώρα στις επιλογές μας! Το αλκοόλ θα σας γεμίσει «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες οι οποίες δεν έχουν κάποια θρεπτική ιδιότητα.

5. Γυμναστείτε καθημερινά! 40 λεπτά καθημερινής γυμναστικής θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό σας και θα σας γεμίσουν ζωντάνια!

6. Μην ξεχνάτε να κάνετε πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Αποφύγετε τα μεγάλα θερμιδογόνα γεύματα, μιας και ο οργανισμός σας θα δυσκολευτεί να τα διαχειριστεί. Τα μεγάλα γεύματα ευθύνονται επίσης για την αποθήκευση λίπους στο σώμα, μιας και δεν συμβάλλουν στην ευγλυκαιμία του οργανισμού.

7. Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και πουλερικών. Στραφείτε σε τροφές όπως τα λαδερά, τα όσπρια και τα ψάρια.

8. Να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον δύο φρέσκα φρούτα και δύο μπολ φρέσκιας σαλάτας!

9. Αποφύγετε τις κενές θερμίδες της ζάχαρης στον καφέ και τα αναψυκτικά σας. Αντ΄ αυτού, μπορείτε να προσθέσετε στέβια και έτσι δεν θα χάσετε τη γλυκιά γεύση που επιθυμείτε, αλλά θα έχετε γλιτώσει τις θερμίδες.

10. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά το τι μπορείτε να πετύχετε μέσα σε λίγες μέρες! Αυτό θα σας αποτρέψει από την υιοθέτηση πολύ αυστηρών προγραμμάτων διατροφής με μηδενικό, συνήθως, αποτέλεσμα!

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr