Η Αλκαλική Διατροφή αποτελεί ένα καινούργιο διατροφικό μοντέλο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους fans - από «κοινούς θνητούς» μέχρι και stars όπως η Gwyneth Paltrow και η Jennifer Aniston.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι η Αλκαλική Δίαιτα και να μας αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

 

Τι είναι η Αλκαλική Διατροφή

Η Αλκαλική Διατροφή στηρίζεται στη θεωρία ότι το σώμα μας πρέπει να διατηρεί ένα ουδέτερο pH προκειμένου να διατηρείται η υγεία και η ευεξία μας. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής όμως ευνοεί την επικράτηση ενός όξινου pH, ως αποτέλεσμα των έντονα επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνουμε, του άγχους, των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και των ποικίλων άλλων προβλημάτων υγείας. Συνεπώς, προκειμένου να επιτύχουμε μία τελική ισορροπία και επικράτηση ενός ουδέτερου pH, θα πρέπει καθημερινά το 60% των προσλαμβανόμενων τροφών να ανήκουν στην λίστα των αλκαλικών τροφών και το 40% στη λίστα των όξινων τροφών. Άτομα τα οποία έχουν άγχος και δεν ακολουθούν μία υγιεινή ζωή (καπνίζουν κ.ά.) θα χρειαστεί να καταναλώνουν το 80% των ημερήσιων θερμίδων από τη λίστα των αλκαλικών τροφών και το 20% από τη λίστα των όξινων τροφών.

Πώς κατηγοριοποιούμε τις τροφές σε όξινες και αλκαλικές

Η βασική κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση των παρακάτω πίνακα:

 

alkalikes trofes pinakas

 

Συνοπτικά, στις αλκαλικές τροφές ανήκουν τα περισσότερα ωμά φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι καρποί και τα λαχανικά, ενώ όξινες θεωρούνται μεταξύ άλλων τα αβγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τυριά, τα σιτηρά, το ψωμί και τα μακαρόνια.

Πλεονεκτήματα της Αλκαλικής Διατροφής

-Αδυνατίζει! Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός προκειμένου να καταλάβει ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις ενώ παράλληλα προσλαμβάνουμε πολύ λίγες θερμίδες.

-Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής μας, μιας και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και λειτουργούν προστατευτικά έναντι πολλών παθήσεων.

-Συμβάλλει στην επαρκή ενυδάτωση. Έτσι κι αλλιώς, η σύσταση για κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σωστής διατροφής.

-Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του μοντέλου, προστατεύει έναντι πολλών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Πρέπει ωστόσο αυτό να αποδειχθεί και επιστημονικά.

-Βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας.

-Μειώνει τους πονοκεφάλους και τη μυϊκή κόπωση, πιθανότατα λόγω της υπερκατανάλωσης υγρών μέσω του νερού, αλλά και από τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Μειονεκτήματα της Αλκαλικής Διατροφής

-Δεν έχει κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο. Θα έλεγα ότι ανήκει στα Διατροφικά Μοντέλα τα οποία φαντάζουν υγιή και ισορροπημένα αλλά σε τελική ανάλυση έχουν πολλές ελλείψεις και στερούνται έρευνας και επίσημης πιστοποίησης.

 

Η γνώμη της διαιτολόγου

Η τελική σύσταση που θα έδινα σαν επιστήμονας στο κομμάτι της Διατροφής είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες αρχές από το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο, όπως την αύξηση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης σιτηρών και νερού, αποφεύγοντας ωστόσο να είμαστε αφοριστικοί με τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα τυριά, περιορίζοντας την κατανάλωσή τους πάντως σε εβδομαδιαία και όχι σε καθημερινή βάση.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr