Θέλεις να αλλάξεις τη διατροφή σου, υιοθετώντας νέες υγιεινές συνήθειες και αφήνοντας πίσω τις παλιές; Ο Κλινικός Διαιτολόγος –Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος σου προτείνει 5 τροφές που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου αλλά και ισάριθμες που θα πρέπει σιγά σιγά να αποχωριστείς.

«Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και ο συνδυασμός της με τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το ελιξίριο για τη νεότητα και για αυξημένη ποιότητα ζωής. Για αυτό τον λόγο, η ενσωμάτωση υγιεινών συνηθειών και καλών επιλογών τροφίμων είναι κρίσιμης σημασίας» λέει ο ίδιος.

Να ποιες τροφές μας προτείνει να ενσωματώσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα το 2017:

Κεφίρ
Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία. Πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυριδοξίνη, βιοτίνη, καθώς και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει επίσης λιγότερη λακτόζη και έτσι δεν δημιούργει φουσκώματα σε άτομα με δυσανεξία.

Όσπρια
Τα όσπρια είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά. Συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά, (π.χ., φακόριζο) για να αυξήσετε την βιολογική αξία των πρωτεϊνών. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C.

Αβγά
Το αβγό καλύπτει το 5-10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, παρέχοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Περιέχει βιταμίνη Κ, για υγιή οστά και χολίνη, που ενισχύει τη μνήμη και προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους. Προτιμάτε να καταναλώνετε αβγά τις ημέρες που θα καταναλώσετε ως κύριο γεύμα όσπρια, ζυμαρικά ή «λαδερό» φαγητό.

Ψάρια
Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο και σελήνιο, είναι καλή πηγή σιδήρου και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα ψάρια, και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Extra tip: Επιλέξτε μικρά λιπαρά ψάρια όπως γόπα, σαρδέλα και γαύρο. Εκτός από την υψηλή διατροφική τους αξία, αποτελούν και οικονομική λύση.

Ξηροί καρποί
Ιδανικά σνακ, τα φουντούκια, τα καρύδια και κυρίως τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και βιταμίνη Ε. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, έχουν αντιοξειδωτική δράση, ενώ φαίνεται να προστατεύουν και από διάφορες μορφές καρκίνου.
Extra tip: Το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι θρεπτικοί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους καταναλώνουμε ελεύθερα. Τα 100 γρ. προσδίδουν 500-600 θερμίδες, γι’ αυτό προσοχή με τις ποσότητες!

 

Βρες, την επόμενη Δευτέρα, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, τη λίστα με τις 5 τροφές που πρέπει φέτος να βγάλεις από τη διατροφή σου.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα