Το ασυναίσθητο τσιμπολόγημα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της σιλουέτας σου και η διακοπή του ένας από τους καλύτερους τρόπους να αδυνατίσεις.

«Οι αιτίες του τσιμπολογήματος μπορεί να ποικίλουν αλλά το αποτέλεσμα συνήθως είναι να πάρουμε σε μικρό χρονικό διάστημα κάποια κιλά, τα οποία συνήθως δυσκολευόμαστε να χάσουμε. Αυτό συνήθως συμβάινει γιατί το τσιμπολόγημα γίνεται λόγω κακών διατροφικών συνηθειών οι οποίες “αναγκάζουν” τον οργανισμό μας να επιζητά μικρές ενέσεις ενέργειας μέσα στην ημέρα. Δυστυχώς, την ενέργεια αυτή την προσλαμβάνουμε μέσω ανθυγιεινών σνακ και τροφίμων εύκολα διαθέσιμων αλλά πλούσιων σε θερμίδες» εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση.

Της ζητήσαμε να μας προτείνει τρόπους για να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα:

1. Φάε πρωινό.
Το πρωινό μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και δραστήριοι προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ημέρας. Επιπλέον, άτομα που προσπαθουν να χάσουν βάρους θα πρέπει να υιοθετήσουν το πρωινό σαν καθημερινή συνήθεια, μιας και μέσω του πρωινού θα μπορέσουν να αποφύγουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Extra tip: Το κλειδί της επιτυχίας είναι η ισορροπία. Βάλε στο πρωινό σου άπαχη πρωτεΐνη, ολικής άλεσης σιτηρά και φρέσκα εποχιακά φρούτα!

2. Περιόρισε την καφεΐνη.
Η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει υπερένταση και νευρικότητα. Μην καταναλώνεις παραπάνω από 3 καφέδες.
Extra tip: Θέλεις να παραμένεις σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Δοκίμασε να πίνεις πολλά υγρά, να τρως συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα.

3. Πάρε γεύμα μαζί σου στη δουλειά.
Φρόντισε να έχεις πάντα φαγητό μαζί σου για το κυρίως γεύμα σου κατά τη διάρκεια του ωραρίου σου. Φρόντισε τα γεύματά σου να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και παράλληλα να μην είναι πλούσια σε λιπαρά.
Extra tip: Κάνε την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και τον προγραμματισμό των γευμάτων σου επιτυχημένο, κάνοντας από το Σαββατοκύριακο μια προετοιμασία για τα γεύματα της εβδομάδας. Για παράδειγμα, ψήσε το κοτόπουλο, κόψε τα λαχανικά ή βράσε το ρύζι! Ή μαγείρεψε για δύο ημέρες κάποια φαγητά και προτίμησε να ετοιμάζεις μόνο ένα «δύσκολο/ χρονοβόρο» φαγητό κάθε εβδομάδα.

4. Επίλεξε φρούτα και λαχανικά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα προσθέσουν χρώμα, γεύση, υφή, βιταμίνες, υγρά και φυτικές ίνες στην ημέρα μας. Επίλεξε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Extra tip: Προσπάθησε να δοκιμάζεις ένα καινούργιο φρούτο ή λαχανικό την εβδομάδα. Θα εκπλαγείς με την πληθώρα των επιλογών (και γεύσεων) που θα βρεις.

 

Μερικές ακόμα γρήγορες συμβουλές:

Για πρωινό φάε...
-Φρυγανιές ολικής άλεσης με cottage cheese και σπιτική μαρμελάδα
-Μπισκότα ολικής άλεσης με ταχίνι
-Δημητριακά ολικής άλεσης με ημίπαχο γιαούρτι
-Βρώμη με αβγά

Το μεσημέρι...
-Φτιάξε σαλάτες με σπιτικό dressing
- Μείωσε το γεύμα σε δύο μερίδες και φύλαξε την άλλη μερίδα για την επόμενη ημέρα.
-Στο εστιατόριο ή στο delivery, παράγγειλε ένα ορεκτικό σαν κύριο γεύμα

Στο βραδινό χρησιμοποίησε...
-Έτοιμα (κομμένα) λαχανικά
-Το φαγητό της προηγούμενης ημέρας
-Λαχανικά τα οποία θα προσθέσεις σε μακαρόνια ή μπιφτέκια
-Φρούτα, τα οποία θα φας με ημιάπαχο γιαούρτι.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr