Για πολλούς, η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της 40ήμερης (και κάτι παραπάνω...) νηστείας μέχρι την ημέρα της Ανάστασης. Η περίοδο της νηστείας έχει την έννοια της κάθαρσης έως την Ανάσταση, αλλά , και πιο πρακτικά, η αποχή από το κρέας προσφέρει τη δυνατότητα να «αποτοξινωθούμε» και να βελτιώσουμε τη ποιότητα της διατροφής μας, αυξάνοντας τη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Παρ’ όλα αυτά, η περίοδος της νηστείας μπορεί να καταλήξει με κάποια επιπλέον- ανεπιθύμητα- κιλά. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας εξηγεί ποια είναι τα συχνότερα λάθη που μας παχαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας:

1. Η αυξημένη ποσότητα.

Είναι γεγονός ότι η πρόσληψη αμυλούχων και οσπρίων δεν μας χορταίνει στο βαθμό που θα μας χόρταιναν τα κρεατικά. Συνεπώς, ασυναίσθητα πολλές φορές, θα αυξήσουμε τις μερίδες μας με αποτέλεσμα να αυξάνουμε και τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

2. Η μειωμένη πρόσληψη θαλασσινών.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πολλες φορές ξεχνάμε την ομάδα των θαλασσινών. Τα θαλασσινά όμως αποτελούν τη νηστήσιμη διατροφική ομάδα που μας περέχει περισσότερα γραμμάρια πρωτεΐνης ανα μερίδα. Οπότε, θα σύστηνα την αύξηση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης θαλασσινών για να καταπολεμήσουμε την πείνα.

3. Ο κακός τρόπος μαγειρέματος.

Η υπερβολική χρήση του ελαιόλαδου θεωρούμε ότι απλά θα δώσει επιπλέον γεύση στα φαγητά. Η αλήθεια είναι ότι τα λίπη και τα έλαια θα μας προσδώσουν πολλές θερμίδες ενώ δεν θα μας χορτάσουν περισσότερο. Μαγειρέψτε λοιπόν το φαγητό σας προσθέτοντας 1 κ.σ. λάδι ανά μερίδα, αρκεί! Για επιπλέον γεύση μπορείτε να πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά!

4. Οι λάθος συνδυασμοί.

Κατά την περίοδο της νηστείας θα χρειαστεί να καταναλώνουμε είτε όσπρια είτε θαλασσινά προκειμένου να παρέχουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνη. Συνεπώς, θα σύστηνα εφόσον το ένα γεύμα καθημερινά αποτελείται αποκλειστικά από σιτηρά, το άλλο να περιέχει και μία από τις προαναφερθείσες διατροφικές ομάδες.

5. Η υπερπρόσληψη «νηστίσιμων» γλυκών.

Ένα ακόμα λάθος είναι ότι προσπαθούμε να υπερνικήσουμε την πείνα μας τρώγοντας γλυκά όπως η σοκολάτα υγείας, ο χαλβάς ή τα γλυκά του κουταλιού. Δυστυχώς όμως, με αυτή την τεχνική αυξάνουμε δραματικά τις «κενές θερμίδες» που προσλαμβάνουμε και παράλληλα μειώνουμε την ποιότητα ης διατροφής μας.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr