Θυμηθείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με την πλήρη διατροφική ανάλυση για το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στο κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα.
Περισσότερες vegan εναλλακτικές επιλογές γάλακτος:
Γάλα ρυζιού
Ελαφρύ και υδαρές, παράγεται κυρίως από το καστανό ρύζι και συνήθως αναμειγνύεται με σιρόπι ζαχαροκάλαμου. Επίσης μπορεί να εμπλουτιστεί με ασβέστιο από φύκια ή με αμύγδαλα ή με βρώμη.
Διατροφική αξία: Ανά 100 ml: Θερμίδες: 50. Λίπος: 1 γρ. Πρωτεΐνη: 0,6 γρ.
Τα υπέρ: Δεν περιέχει λακτόζη οπότε και είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία. Επειδή είναι πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες (10 γρ. ανά 100 ml) είναι μία εξαιρετική επιλογή για να σας τονώσει πριν ή μετά την άσκηση, ως σνακ ή ως πρωινό.
Τα κατά: Ακριβώς επειδή είναι τόσο πλούσιο σε υδατάνθρακες δεν είναι καλή επιλογή αν προσέχετε το βάρος σας ή / και τις τιμές του σακχάρου σας στο αίμα.
Χρησιμοποιήστε το: Σε επιδόρπια, σνακ και γλυκά.
Γάλα βρώμης
Διατροφική αξία: Ανά 100 ml: Θερμίδες: 48. Λίπος: 1,3 γρ. Πρωτεΐνη: 0,3 γρ.
Τα υπέρ: Δεν περιέχει λακτόζη οπότε και είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία αλλά και για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργία στο γάλα.
Τα κατά: Προσέξτε γιατί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (8.5 γρ. ανά 100 ml).
Χρησιμοποιήστε το: Όπου θα χρησιμοποιούσατε και το αγελαδινό.
Γάλα αμυγδάλου
Θυμίζει τη γεύση του αμύγδαλου.
Διατροφική αξία: Ανά 100 ml: Θερμίδες: 24. Λίπος: 1,1 γρ. Πρωτεΐνη: 0,5 γρ.
Τα υπέρ: Χωρίς να είναι επιβαρυμένο θερμιδικά, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Επιπλέον είναι και καλή πηγή ασβεστίου.
Τα κατά: Αν και τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή φυτικών ινών δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γάλα γιατί έχει στραγγιστεί από τις ίνες.
Χρησιμοποιήστε το: Σε milkshake, smoothies, γλυκά, επιδόρπια και στο πρωινό με δημητριακά.
Φτιάξτε μόνοι σας γάλα
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γάλα από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, βραζιλιάνικα φιστίκια, σουσάμι, κουκουνάρι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο) ή από καρύδα. Για κάθε 1 κούπα από ξηρούς καρπούς (ωμούς) χρειάζεστε 3 κούπες νερό. Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ τους ξηρούς καρπούς ή την καρύδα μέσα σε νερό να μουλιάσουν όλη τη νύχτα (τουλάχιστον 8 ώρες). Μπορείτε να τους αφήσετε και περισσότερο εάν είναι πολύ στεγνοί, έως και 48 ώρες, αλλάζοντας όμως το νερό τους 3 φορές τη μέρα. Ρίχνετε τους ξηρούς καρπούς ή την καρύδα στο μπλέντερ μαζί με τις 3 κούπες νερό και τους χτυπάτε πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Βάζετε ένα στραγγιστήρι πάνω σε ένα μπωλ και από πάνω στρώνετε μια καθαρή, λεπτή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Ρίχνετε το μίγμα σιγά σιγά πάνω στην πετσέτα και το αφήνετε να στραγγίσει.
Μόλις στραγγίσει από τα πολλά υγρά πιάνετε τις άκρες της πετσέτας όλες μαζί στην κορυφή δημιουργώντας ένα πουγκί και το στύβετε καλά μέχρι να στραγγίσουν εντελώς όλα τα υγρά. Αποθηκεύστε το σε μια γυάλινη κανάτα, και μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για 3 – 4 ημέρες. Ό,τι μείνει μην το πετάξετε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέικ κ.ά.).
Θυμηθείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με την πλήρη διατροφική ανάλυση για το γάλα σόγιας, το γάλα καρύδας αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στο κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα.
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο
Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα