Του ζητάμε κάθε εβδομάδα τις διατροφικές του συμβουλές, αλλά τι θα βρίσκαμε αν ανοίγαμε το ψυγείο του διαιτολόγου μας, Νίκου Καφετζόπουλου;

Τον ρωτήσαμε – και φυσικά έχουμε την απάντηση:

Γιαούρτι
Πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης για γερά οστά και μυϊκό σύστημα, είναι για μένα ένα από τα πιο εύκολα σνακ, αλλά μπορεί να αποτελέσει και κύριο βραδινό γεύμα.

Ανάμεικτες σαλάτες
Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες A, B1, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, μπορούν να καταναλωθούν ως συνοδευτικό ή θα να αποτελέσουν τη βάση για ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα. Πολλές φορές τις προτιμάω σε έτοιμη μορφή, για να εξοικονομώ χρόνο.

Αβγά
Το αβγό καλύπτει το 5-10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη, παρέχοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επίσης, μεταξύ άλλων περιέχει βιταμίνη Κ, για υγιή οστά και χολίνη, που ενισχύει τη μνήμη. Επιλέγω πάντα ελευθέρας βοσκής.

Λευκά τυριά
Μου αρέσουν όλα τα τυριά, αλλά συνήθως θα βρεις στο ψυγείο μου τυριά πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά, όπως ανθότυρο, κατίκι και cottage. Σε συνδυασμό με μια ανάμεικτη σαλάτα, μεταμορφώνεται σε δευτερόλεπτα σε ένα πλήρες γεύμα.

Κοτόπουλο
Επειδή χαλάει εύκολα, αν δεν πρόκειται να μαγειρευτεί άμεσα τα αποθηκεύω στην κατάψυξη, σε μερίδες έτοιμες για απόψυξη και ψήσιμο. Αποτελεί μία πολύ καλή και χαμηλή σε λιπαρά επιλογή. Περιέχει επίσης σελήνιο, χρήσιμο στοιχείο για την αντιοξειδωτική του δράση καθώς και νιασίνη, που ρυθμίζει την απελευθέρωση ενέργειας κατά την άσκηση.

Ψαρικά
Άλλο ένα από τα τρόφιμα που θα βρεις πάντα στην κατάψυξή μου, αν και, όταν μπορώ, προτιμώ να τα αγοράζω φρέσκα τη μέρα που ξέρω ότι θα μαγειρευτούν. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο και πρέπει να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πλάνο. Συνήθως επιλέγω ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό, που θωρακίζουν την υγεία.

 

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα