Πάντα κυκλοφορούσαν εκκεντρικές ή περίεργες δίαιτες και συμβουλές αδυνατίσματος, αλλά πλέον με το ίντερνετ είναι πάρα πολύ εύκολο να φτάσουν σε οποιονδήποτε πληροφορίες ή tips που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και, εκτός από αναποτελεσματικά μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και επικίνδυνα.

Ζητήσαμε από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας καταγράψει τις χειρότερες διατροφικές οδηγίες που η ίδια έχει ακούσει ή διαβάσει.
«Ως επιστήμονας στο κομμάτι της διατροφής μπορώ να ισχυριστώ με σχετική ακρίβεια ότι τα “μαγικά τρόφιμα” και οι αφοριστικές θεωρίες συνήθως δεν έχουν επιστημονικό αντίκρισμα» λέει η ίδια.

Αυτή είναι η λίστα της:

1. Το βραδινό μας παχαίνει.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η κατανάλωση η τροφή που λαμβάνουμε το βράδυ δεν μεταβολίζεται και γινεται λίπος. Στην πραγματικότητα όμως, η κατανομή των θερμίδων πρέπει να γίνεται αρμονικά καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ τα δύο τελευταία γεύματα ενός τυπικού διατροφολόγιου είναι το βραδινό και το προ του ύπνου.

2. Για να αδυνατίσουμε χρειάζεται να πεινάσουμε.
Η αλήθεια είναι ότι προκειμένου να χάσουμε βάρος χρειάζεται να γίνουν κάποιες μειώσεις στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, αλλά σίγουρα όχι να πεινάμε. Σε κάθε περίπτωση, οι ελάχιστες θερμίδες που ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να λαμβάνει ορίζονται με βάση κάποιες εξισώσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και η περαιτέρω μείωση θερμίδων θα έχει ως αποτελέσμα να «αδρανοποιηθεί» ο μεταβολισμός του και να μειωθούν καύσεις του. Το αποτέλεσμα θα είναι όντως να πεινάμε αλλά τελικά να μην χάνουμε βάρος.

3. Ο χυμός του λεμονιού, του γκρέιπφρουτ και άλλων όξινων τροφών μπορεί να λειτουργήσει ως λιποδιαλύτης.
Η αλήθεια είναι ότι η υπερκατανάλωση όξινων τροφών είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο στομάχι παρά να «κάψει» λίπος!

4. Το λάχανο παχαίνει!
Η αλήθεια είναι ότι το λαχανο ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών και συνεπώς περίεχει ελάχιστες θερμίδες ανά μερίδα.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr