Aν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πολλές φορές «αποφασίσει» να χάσουν βάρος και άλλες τόσες αποτύχει (είτε να χάσεις τα κιλά είτε τελικά να διατηρήσεις το νέο σου βάρος) ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις τη διαδικασία που έχεις όλες αυτές τις φορές ακολουθήσει.

Αν λοιπόν φέτος έχεις όντως αποφασίσει να αλλάξεις το σώμα σου, ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος σου αναλύει τα βήμα που πρέπει να ακολουθήσεις:

1o Βήμα: Υποσχέσου στον εαυτό σου πως θα κάνεις ό,τι χρειαστεί
Δώσε την υπόσχεση στον εαυτό σου ότι αυτή την φορά θα κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο για να χάσεις τα περιττά κιλά. Ενδεχομένως, η ίδια η διαδικασία της απώλειας βάρους και η πειθαρχία που απαιτεί να σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα, γι’ αυτό πρέπει να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένη.

2ο Βήμα: Ανακάλυψε τα κίνητρά σου
Η προσωπικότητά σου σχετίζεται άμεσα με την επιτυχία κάθε στόχου. Σταμάτα για μία στιγμή και αναλογίσου γιατί κάνεις αυτό που κάνεις. Τι θέλεις να πετύχεις; Πότε; Με ποιον τρόπο; Γράψε τις απαντήσεις και κάθε φορά που θα νιώθεις έτοιμη να τα παρατήσεις, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να τις διαβάσεις.

3ο Βήμα: Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με το φαγητό
Αναλογίσου τη σχέση που έχεις με το φαγητό. Σου προκαλεί ευχαρίστηση, ή και τύψεις; Ξεσπάς σε αυτό όταν είσαι αγχωμένη; Πολλές φορές η συναισθηματική σχέση με το φαγητό, μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθειά σου. Κατανόησέ την και αντιμετώπισέ την.

4ο Βήμα: Απογραφή
Είναι η ώρα να κάνεις την απογραφή σου! Σκέψου τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να σε υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια. Ρίξε μια ματιά στην κουζίνα σου και δες αν έχεις ό,τι χρειάζεται. Τους πειρασμούς πέταξέ τους! Κράτα ημερολόγιο για ό,τι τρως. Έτσι θα αποκτήσεις επίγνωση και αυτοέλεγχο. Ρίξε μια ματιά στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα και έλεγξε πότε έχεις ελεύθερο χρόνο για γυμναστική. Σημείωσέ το ως ραντεβού με τον εαυτό σου και μην το ακυρώσεις για κανένα λόγο!

Βρες τα υπόλοιπα 4 βήματα την επόμενη Δευτέρα, στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα