Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (High Intensity Interval Training- HIIT) είναι αυτή που οι περισσότεροι fitness experts προτείνουν ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να γυμναστεί κανείς.

Μια τέτοια προπόνηση διαρκεί πολύ λίγο (μπορεί να ξεκινά από μόλις 4 λεπτά) και, κατά τη διάρκειά της, περίοδοι έντονης προσπάθειας εναλλάσσονται με περιόδους «ξεκούρασης». Το αποτέλεσμα είναι η καύση λίπους κατά τη διάρκεια της προπόνησης αλλά και για τις ώρες που ακολουθούν, χάρη στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας του ασκούμενου. Έρευνες έχουν δείξει ότι, τελικά, μια σύντομη υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην καύση λίπους από ό,τι μια αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης και μεγάλης διάρκειας.

Η προπόνηση ΗΙΙΤ προτείνεται σε υγιείς ασκούμενους που θέλουν να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση. Ωστόσο πρέπει να θυμάσαι:
- Είναι σημαντικό να καταβάλλεις το μάξιμουμ της προσπάθειας στα διαστήματα έντονης άσκησης. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να μην παρακάμπτεις και τα διαστήματα ξεκούρασης.
- Μην το παρακάνεις. Άκου το σώμα σου και προσάρμοσε το πρόγραμμα στις δικές σου δυνατότητες. Μην κάνεις προπόνηση ΗΙΙΤ περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα. Αν θέλεις, συμπλήρωσε 1 προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης και 1 αερόβια προπόνηση μέτριας έντασης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου.
- Για να χάσεις τελικά κιλά, σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή σου. Δεν υπάρχει κανένα είδος προπόνησης που να μπορεί «μαγικά» να σε κάνει να αδυνατίσεις, αν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις κατά τη διάρκεια της μέρας μέσω της διατροφής σου είναι περισσότερες από εκείνες που χρειάζεται ο οργανισμός σου κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σήμερα, σου προτείνουμε ένα 8λεπτο πρόγραμμα βασισμένο στη φιλοσοφία του HIIT, το οποίο μπορείς να εκτελέσεις χωρίς κανέναν εξοπλισμό στο σπίτι σου. Η δομή του:
-1,5’ ζέσταμα
-6’ διαλειμματικής προπόνησης (3 ασκήσεις που εκτελούνται σε 2 κύκλους - 40’’ έντονης προσπάθειας – 20’’ ξεκούρασης για κάθε άσκηση)
-1 λεπτό αποθεραπεία

Κάν’το σήμερα κιόλας!