Πότε πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα μας; Έχεις σίγουρα ακούσει διάφορες θεωρίες και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως οτιδήποτε φάμε πριν πέσουμε για ύπνο θα μας παχύνει.

«Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Ένα υγιεινό πλάνο διατροφής περιλαμβάνει τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) κα τρία σνακ (δεκατιανό, απογευματινό και προ του ύπνου)» μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση. «Συνεπώς, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι το προ του ύπνου σνακ συστήνεται να καταναλώνεται. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητά του, μιας και πολύ συχνά συναντώ άτομα που μου λένε ότι πριν κοιμηθούν, ή μετά το βραδινό γεύμα, είναι πιο επιρρεπείς στις διατροφικές παρασπονδίες. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι κυρίως ψυχολογικοί. Σαφώς και υπάρχουν υγιεινές προτάσεις για ένα προ του ύπνου σνακ που να λειτουργεί ευεργετικά, κάνοντάς μας να κοιμόμαστε χορτασμένοι και να έχουμε και καλύτερο ύπνο!».

Σύμφωνα με τη Διαιτολόγο, ένα τέτοιο σνακ συστήνεται να περιέχει υδατάνθρακα, με στόχο την ευγλυκαιμία του οργανισμού μας, δηλαδή τη διατήρηση της φυσιολογικής γλυκόζης στο αίμα μας. Πρέπει ταυτόχρονα να είναι φτωχό σε θερμίδες, να περιέχει φυτικές ίνες προκειμένου να προκαλέσει ήπια αύξηση των επιπέδων σακχάρου και τέλος να είναι γευστικό ούτως ώστε να θέλουμε να το καταναλώσουμε!

Οι προτάσεις της Διαιτολόγου για βραδινό σνακ πριν από τον ύπνο:

1. Φρούτα! Φρέσκα, αποξηραμένα ή χυμοί αποτελούν πολύ θρεπτικές επιλογές με λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

2. Δημητριακά ολικής άλεσης με λίγη σπιτική μαρμελάδα/ μέλι ή λίγο φυσικό φυστικοβούτυρο.

3. Κράκερ σικάλεως με γαλοπούλα ή αβγό. Η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως σε όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

4. Λίγο ρύζι ολικής άλεσης σε γιαούρτι 2%. Η συγκεκριμένη επιλογή μας χορταίνει, ενώ μας δίνει τις απαραίτητες φυτικές ίνες και είναι και γευστική.

5. Smoothies. Με φρούτα, γάλα, μέλι ή δημητριακά, συστήνονται επίσης ως προ του ύπνου σνακ. Θα χρειαστεί να είμαστε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποσότητα των υλικών.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση
MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr