Η χορτοφαγία και η αυστηρή χορτοφαγία αποτελούν ξεκάθαρες τάσεις στη σύγχρονη διατροφή, ωστόσο δέχονται παράλληλα πολλή κριτική. Ζητήσαμε λοιπόν τη γνώμη και, κυρίως, τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Μαριέττας Μαρκούση για τη vegetarian και vegan διατροφή.

Vegetarian- Vegan: Οι διαφορές

Σε γενικές γραμμές, η vegetarian (χορτοφαγική) διατροφή αποκλείει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρι, ενώ η vegan (αυστηρά χορτοφαγική) προχωρά και στον αποκλεισμό όλων των ζωϊκών προϊόντων (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και μέλι). Πολλοί αυστηρά χορτοφάγοι υιοθετούν μια γενικότερη στάση ζωής, αποκλείοντας παράλληλα από τη ζωή τους προϊόντα (όπως ρούχα) που έχουν παραχθεί από ζώα ή που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Σημείωση: Εκτός από τη χορτοφαγική και την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, υπάρχουν και άλλες πρακτικές της χορτοφαγίας. Για παράδειγμα, κάποιοι δεν καταναλώνουν κρέας, ωστόσο καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά (pescetarians).

«Οι προβληματισμοί που προκύπτουν τόσο όσον αφορά τους vegans όσο και τους vegetarians είναι εάν η διατροφή τους είναι επαρκής. Δηλαδή εάν η διατροφή τους είναι πλήρης σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος αλλά και εάν η διατροφή τους είναι πλήρης σε πρωτεΐνη, ειδικά εφόσον το άτομο ασκείται συστηματικά» λέει η διαιτολόγος. «Προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί μία τέτοια ισορροπία, η διατροφή ενός χορτοφάγου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί. Θα σύστηνα φυσικά σε χορτοφάγους να παρασκευάζουν μόνοι τους τα γεύματά τους προκειμένου να είναι φρέσκα και υγιεινά».

 

Οι συμβουλές της:

-Συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά για καλύτερη κάλυψη κάποιων αμινοξέων.

-Συνοδεύστε τα όσπρια με πηγές Βιταμίνης C όπως είναι το πορτοκάλι, με καροτενοειδή (καρότα, πιπεριές) .

-Για την κάλυψη της διατροφής σας σε Βιταμίνη Β12 επιλέξτε τροφές όπως τα θαλασσινά, το γάλα σόγιας, τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Συμπληρώματα βιταμίνης ίσως κρίνονται απαραίτητα, ιδιαίτερα για τους αυστηρά χορτοφάγους.

-Καλές πηγές ασβεστίου για αυστηρά χορτοφάγους: Όσπρια, ξηροί καρποί, χαλβάς, μπρόκολο, κουνουπίδι. Συμπληρώματα βιταμίνης ίσως κρίνονται απαραίτητα.

 

Τα οφέλη μίας Vegan / Vegetarian διατροφής:

«Υιοθετώντας μία χορτοφαγική, κατά βάση, διατροφή μπορούμε να έχουμε κάποια οφέλη για την υγεία μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι η αποφυγή τροφίμων όπως το junk food, το κόκκινο κρέας και τα γλυκά και η αντικατάστασή τους με προϊόντα ολικής άλεσης, ακατέργαστα και βιολογικά μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας όπως η αποφυγή χρόνιων νοσημάτων (πχ καρδιαγγειακά), ενώ παράλληλα να μας κάνει να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και δύναμη» εξηγεί η διαιτολόγος.

 

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr