Ξεκινάς τη μέρα σου σίγουρη πως «σήμερα, θα φάω σωστά και δεν θα κάνω γουρουνιές». Γύρω στο μεσημέρι, έχεις αρχίσει να λιγουρεύεσαι την τυρόπιτα από το κυλικείο της δουλειάς και μέχρι το βράδυ έχεις κάνει τουλάχιστον δύο «παρασπονδίες». Οπότε, αποφασίζεις ότι η μέρα έτσι κι αλλιώς έχει πάει -διατροφικά- χαμένη και παραγγέλνεις μια πίτσα, την οποία τρως ολόκληρη σχεδόν μόνη σου. Τζίφος δηλαδή.

Πόσες φορές έχεις πάθει κάτι αντίστοιχο; Πες αλήθεια!

Ξέρω την απάντηση («πολλές») και ξέρω επίσης τι φταίει και σου συμβαίνει συχνά αυτό: Παραλείπεις γεύματα. Και, κυρίως, παραλείπεις το πρωινό σου.

Το πρωινό είναι το γεύμα που θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου και επίσης θα σε προστατέψει από τις μεσημεριανές λιγούρες. Αν έχεις φάει ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό, τότε σίγουρα θα είσαι πιο εγκρατής όλη την υπόλοιπη μέρα. Αλήθεια σου λέω. Μην πέφτεις στην παγίδα του «αφού δεν πεινάω το πρωί, γιατί να καταναλώσω τζάμπα θερμίδες;». Γιατί παραλείποντας αυτό το γεύμα είναι που τελικά θα καταναλώσεις ΠΟΛΥ περισσότερες (και πιο «κακές») θερμίδες μέσα στην υπόλοιπη μέρα.

Άσε που είναι και θέμα ψυχολογίας: Πριν μερικές μέρες, σου έγραψα ότι κάθε Δευτέρα μου αρέσει να κάνω την πιο σκληρή προπόνηση της εβδομάδας. Έτσι, μπαίνω σε πρόγραμμα - και το ακολουθώ όλη την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ παράλληλα, ασυναίσθητα, προσέχω και περισσότερο τη διατροφή μου. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρώτο γεύμα της μέρας. Αν για πρωινό φάω κάτι υγιεινό και ξεκινήσω σωστά τη μέρα μου, τότε έχω παρατηρήσει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να είμαι προσεκτική σε όλες τις υπόλοιπες διατροφικές επιλογές μου εκείνη τη μέρα!

Από την άλλη, πρόσεξε μην πέσεις στην αντίθετη παγίδα: Μπορεί να λένε πως το πρωί μπορούμε να τρώμε σαν βασιλιάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι φάμε το πρωί (κρουασάν, τυρόπιτες και άλλες θερμιδοβόμβες γεμάτες λιπαρά) θα το κάψουμε. Διάλεξε ένα υγιεινό πρωινό που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει. Μπορείς να βρεις άλλωστε στο Dutchesss Daily πάρα πολλές προτάσεις και συνταγές. (Η αγαπημένη μου είναι η γνωστή τηγανίτα με βρώμη που βλέπεις στη φωτογραφία!)