Η σωστή διατροφή πολλές φορές δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης αλλά και θέμα χρόνου. Κι όμως, ένα υγιεινό γεύμα δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη ώρες προετοιμασίας. Απευθυνθήκαμε στην Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση και της ζητήσαμε να μας δώσει τρεις συνταγές της για εύκολα υγιεινά γεύματα που η ίδια προτιμά όταν δεν έχει χρόνο να μαγειρέψει.

«Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι κάτι που ακούω συχνά από τους πελάτες μου. Ότι δηλαδή έχουν όλη την καλή διάθεση να ξεκινήσουν ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής αλλά δυσκολεύονται στο χρόνο που η προετοιμασία των γευμάτων μπορεί να τους πάρει».

Να λοιπόν οι εύκολες, θρεπτικές και κυρίως γρήγορες συνταγές που μας προτείνει:

Πρωινό

Το πρωινό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα το οποίο δεν πρέπει να υποτιμάμε και ούτε να ξεχνάμε διότι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό αλλά και μυαλό μας.
Πρόταση: Χυμός από 2 φρούτα εποχής & 2 φέτες ψωμί ζέας με ½ αβοκάντο & 2 αβγά ποσέ.
Διατροφική αξία: 520 θερμίδες (60 γρ υδατάνθρακα, 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, 22 γραμμάρια λιπαρών)

 

Μεσημεριανό

Το μεσημεριανό θα πρέπει να θεωρείται το κυρίως γεύμα μας και γι’ αυτό καλό θα ήταν να περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών, σε σωστή αναλογία. Φυσικά, από το κυρίως γεύμα μας δεν θα πρέπει να απουσιάζουν τα φρέσκα εποχιακά λαχανικά.
Πρόταση: Τονοσαλάτα με κρουτόν ολικής άλεσης και sauce γιαουρτιού. Το συγκεκριμένο πιάτο γίνεται πολύ γευστικό εάν προσθέσουμε μία κονσέρβα τόνου σε νερό σε πράσινη σαλάτα με λίγα (6) ντοματίνια, κρουτόν ολικής άλεσης και μία σάλτσα από ½ κεσεδάκι ημιάπαχο γιαούρτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγη μουστάρδα, λίγο ξύδι και σκόνη σκόρδου.
Διατροφική αξία: 535 θερμίδες (35 γραμμάρια υδατάνθρακα, 39 γραμμάρια πρωτεΐνης και 28 γραμμάρια λιπαρών)

 

Βραδινό

Το βραδινό είναι το γεύμα που μας χαλαρώνει οπότε ιδανικά θέλουμε να είναι ένα φαγητό που μας αρέσει αλλά παράλληλα σέβεται την προσπάθειά μας όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Πρόταση: Σπιτική πίτσα με πίτα από σουβλάκι, σάλτσα ντομάτας με ελάχιστο λάδι, 60 γρ άπαχο τυρί & λαχανικά της αρεσκείας μας.
Διατροφική αξία: 340 θερμίδες (35 γραμμάρια υδατάνθρακα, 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια λιπαρών)

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr