Θα ξέρεις ήδη ότι κυκλοφορούν, συνήθως από στόμα σε στόμα αλλά και καμιά φορά από «ειδικούς» άπειρες δίαιτες που όχι απλώς δεν θα σε βοηθήσουν να χάσεις υγιώς βάρος –και να το διατηρήσεις- αλλά στην πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τον οργανισμό σου και σαμποτάρουν την προσπάθειά σου για μια σωστή διατροφή και ένα όμορφο σώμα.

«Αυτό που ισχύει γενικά και ίσχυε πάντα είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές οι οποίες “καίνε” λίπος, ούτε σούπερ τροφές οι οποίες θα αλλάξουν τον γενετικό μας κώδικά. Επίσης, κανένα προϊόν δεν θα μας αυξήσει τους μυς ή θα μας μειώσει το λίπος ενώ εμείς είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ και βλέπουμε τηλεόραση!» λέει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση.

Μείνε λοιπόν μακριά από οτιδήποτε περιλαμβάνει...

Ταχεία απώλεια σωματικού βάρους
Η αργή και σταθερή απώλεια κιλών μπορεί να έχει διάρκεια, σε αντίθεση με διατροφές που υπόσχονται γρήγορη απώλεια πολλών κιλών σε λίγες ημέρες. Βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μισό κιλό την εβδομάδα. Αντίθετα, όταν η απώλεια είναι απότομη και επιθετική, είναι πολύ πιθανό να χαθεί παράλληλα και μυϊκός ιστός ή/ και οστική μάζα. Τέλος, η πρόσληψη του απολεσθέντος βάρους μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Απεριόριστες ποσότητες συγκεκριμένων τροφών και αποκλεισμό ολόκληρων διατροφικών ομάδων
Διατροφικά σχήματα τα οποία αναφέρουν ότι επιτρέπεται να τρώμε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό σε απεριόριστη ποσότητα ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση κάποιου άλλου, δεν εκπαιδεύουν πάνω στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, η οποία διέπεται από την αρχή του μέτρου. Και, εκτός από το γεγονός πως είναι βαρετό να τρώμε το ίδιο φαγητό συνέχεια, αυτές οι διατροφές αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές ομάδες (πχ δίαιτες που βασίζονται σε πρωτεΐνες και αποκλείουν τους υδατάνθρακες). Ακόμα λοιπόν και αν παίρνουμε πολυβιταμίνες, είναι σίγουρο ότι θα στερούμαστε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένους Διατροφικούς Συνδυασμούς
Επιστημονικά, δεν έχει αποδειχθεί ότι τρώγοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς από συγκεκριμένα φαγητά σε συγκεκριμένη ώρα μπορούμε να χάσουμε βάρος. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ένας «λάθος» συνδυασμός τροφών δεν σημαίνει ότι η τροφή θα γίνει λίπος ή ότι το σώμα θα γεμίσει τοξίνες, όπως κάποια διατροφικά πρωτόκολλά υποστηρίζουν. Αντίθετα, χρειάζεται να γνωρίζουμε τον τρόπο που θα εντάξουμε όλες τις διατροφικές ομάδες στη διατροφή μας στη σωστή συχνότητα και ποσότητα.

Συγκεκριμένα (μη τροποποιήσιμα) μενού
Η ζωή είναι ήδη αρκετά πολύπλοκη. Η υιοθέτηση ενός διατροφικού σχήματος το οποίο θα αποκλείει φαγητά και θα υποχρεώνει στην παρασκευή πολύπλοκων γευμάτων και δυσεύρετων τροφών μάλλον θα μας πονοκεφαλιάσει παρά θα μας βοηθήσει. Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διατροφή , οφείλουμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Μπορώ να καταναλώνω τα συγκεκριμένα φαγητά για την υπόλοιπη ζωή μου;». Εάν η απάντηση είναι «όχι», η συγκεκριμένη διατροφή δεν είναι για εμάς!

Μηδενική άσκηση
Η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μίας καλής υγείας και τη διαχείριση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να ανακαλύψουμε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε πραγματικά και να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας για 30 λεπτά έως μία ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

 

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr