Είναι γνωστά σε όλους τα οφέλη της άσκησης. Είναι γνωστό επίσης ότι όταν γυμναζόμαστε το σώμα έχει και μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Οι αθλητές ή ακόμα και απλοί ασκούμενοι που είτε γυμνάζονται συστηματικά είτε ετοιμάζονται για μια σωματική υπέρβαση (όπως ο Μαραθώνιος, που πλησιάζει), πρέπει, σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο, να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε τις παρακάτω τροφές στο διαιτολόγιό τους:

Γάλα, τυρί, γιαούρτι: Πηγές ασβεστίου και πρωτεΐνης για γερά οστά και μυϊκό σύστημα, μπορούν να καταναλωθούν μετά το τέλος της κάθε προπόνησης.

Μπρόκολο: Εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες A, B1, β-καροτίνη, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην ταχύτερη επαναφορά του μυοσκελετικού συστήματος.

Πολύχρωμες σαλάτες: Απαραίτητες στο αθλητικό διαιτολόγιο, μιας και είναι οι καλύτερες πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλύτερη μυϊκή και νευρική λειτουργία.

Ζυμαρικά: Αποτελούν την πιο σημαντική ενεργειακή πηγή κατά την έντονη άσκηση και την προπόνηση. Ο απαραίτητος υδατάνθρακας βοηθά στην πλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου και στη βελτίωση της απόδοσης. Δοκίμασε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που είναι χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και extra βιταμίνη Β, ενισχύοντας τις ενεργειακές σου ανάγκες.

Αβγά: Το αβγό, εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Κ και χολίνης, ενισχύει το νευρομυϊκό σύστημα και επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών.

Κοτόπουλο: Αποτελεί μία πολύ καλή και χαμηλή σε λιπαρά επιλογή. Περιέχει επίσης σελήνιο, χρήσιμο στοιχείο για την αντιοξειδωτική του δράση καθώς και νιασίνη, που ρυθμίζει την απελευθέρωση ενέργειας κατά την άσκηση.

Ψάρια: Πλούσια σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο, πρέπει να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφικό σου πλάνο. Προτίμησε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σαρδέλες, τόνο, σολομό, που θωρακίζουν την υγεία.

Ξηροί καρποί: Ιδανικά σνακ, τα φουντούκια, τα καρύδια και κυρίως τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ακόρεστες λιπαρές ουσίες και βιταμίνη Ε.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα