Πότε πρέπει να κάνεις γυμναστική; Έχει σημασία για το κάψιμο λίπους αν θα γυμναστείς με γεμάτο ή άδειο στομάχι;

Η φήμη:

Αν κάνεις γυμναστική το πρωί, με άδειο στομάχι, θα κάψεις περισσότερο λίπος.

Η αναζήτηση της αλήθειας:

Λίγα πράγματα για τον μεταβολισμό

-Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, και ανάλογα με την έντασή της, ο οργανισμός χρησιμοποιεί σε διαφορετικά ποσοστά το λίπος και το γλυκογόνο, προκειμένου να αντλήσει ενέργεια. Όσο αυξάνεται η ένταση, αυξάνεται και η συμμετοχή του γλυκογόνου. Όταν μειώνεται η ένταση, αυξάνεται η συμμετοχή του λίπους.
-Όταν τρώμε ένα σνακ με υδατάνθρακες πριν την άσκηση, ο οργανισμός τους χρησιμοποιεί έναντι του αποθηκευμένου λίπους.
-Αντίθετα, όταν γίνεται η άσκηση σε κατάσταση νηστείας, ο οργανισμός στρέφεται στο λίπος του σώματος σαν «καύσιμο» για την εκτέλεση της άσκησης.

Ως εδώ, όλα δείχνουν ότι ίσως ο μύθος να ισχύει. Για να δούμε τι συμβαίνει στη πραγματικότητα.

Από τις έρευνες…

Αν και οι μελέτες στο συγκεκριμένο τομέα είναι λίγες, υπάρχουν και κάποιες που όντως δείχνουν ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει πιο πολύ το λίπος αν η άσκηση γίνει σε κατάσταση «νηστείας».

…στην πράξη:

Αυτό όμως έχει πιο πολύ ερευνητικό ενδιαφέρον πάρα πρακτικό για κάποιον που θέλει να χάσει το λίπος. Με άλλα λόγια, αν σε μία συνεδρία άσκησης κάποιος χάσει λίγα γραμμάρια λίπους παραπάνω, αυτό δεν θα αλλάξει και πολλά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κατανάλωση κάποιου γεύματος ή όχι πριν από την άσκηση δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατανάλωση θερμίδων στο σύνολο της ημέρας ή την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα στην μακροπρόθεσμη απώλεια λίπους όταν η άσκηση γίνεται σε νηστεία. Από την άλλη, αν η άσκηση γίνει σε υψηλές εντάσεις, κάποιος που θα ασκηθεί νηστικός δεν θα έχει ενεργειακά αποθέματα για να επιτύχει την επιθυμητή απόδοση.

Συμπέρασμα:

Το πιο σημαντικό για έναν αθλούμενο είναι να κάνει την άσκηση που τον ευχαριστεί, όποια ώρα θέλει, μιας και το πιο σημαντικό για να πετύχει κάποιος τον στόχο του είναι η ΣΥΝΕΠΕΙΑ στον χρόνο. Από την άλλη, αν κάποιος αθλείται σε πιο υψηλό επίπεδο, θα τον ευνοήσει η κατανάλωση υδατανθράκων πριν την άσκηση, μιας και προκαλεί βελτίωση της απόδοσης σε σχέση με την εκτέλεση της άσκησης σε νηστεία.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα