Είδαμε αν έχει νόημα να τρέχει κάποιος πολύ πρωί και νηστικός για να χάσει περισσότερο λίπος. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απαντήσουμε και σε ένα άλλο σημαντικό ερώτημα: Ισχύει ότι όταν ασκούμαστε σε χαμηλή ένταση καίμε περισσότερο λίπος;

Μεταβολικές αλήθειες

• Κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, όσο αυξάνεται η ένταση, αυξάνεται και η συμμετοχή του γλυκογόνου (υδατάνθρακες). Όταν μειώνεται η ένταση, αυξάνεται η συμμετοχή του λίπους.
• Σε εργαστηριακό περιβάλλον, με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και τον υπολογισμό του αναπνευστικού πηλίκου, μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε τις θερμίδες που «καίει» κάποιος, καθώς επίσης και την αναλογία γλυκογόνου/λίπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός κατά τη διάρκεια την άσκησης.

 

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Αν ένας ασκούμενος περπατήσει για 20 λεπτά στον διάδρομο με ταχύτητα 5 χλμ./ώρα, θα χρησιμοποιήσει περίπου 70% της ενέργειας προερχόμενη από το λίπος και 30% από υδατάνθρακες.
Θα «κάψει» περίπου 100 θερμίδες, και 30-35 θερμίδες από υδατάνθρακες και 65-70 προερχόμενες από λίπος. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι θα γίνει όμως αν αυξήσει την ένταση;

Αν ο ίδιος ασκούμενος διπλασιάσει την ταχύτητά του, δηλαδή τρέχει με 10 χλμ./ώρα, η αναλογία καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί θα αλλάξει. Έτσι στη νέα ένταση, 55% της ενέργειας θα προέλθει από υδατάνθρακες και το 45% από τα λιπαρά. Όντως συμμετέχει λιγότερο το λίπος, σε σχέση με πριν!
Ποια είναι η κρίσιμη διαφορά όμως;
Στη νέα ταχύτητα ο ασκούμενος θα κάψει περίπου 200 θερμίδες στον ίδιο χρόνο, 110 προερχόμενες από την καύση του γλυκογόνου (υδατάνθρακες) και 90 θερμίδες από το λίπος.

 

Συμπέρασμα

Ισχύει όντως ότι σε χαμηλές εντάσεις άσκησης ο οργανισμός προτιμά το λίπος ως καύσιμο. Αυτό που έχει σημασία όμως δεν είναι το ποσοστό συμμετοχής του λίπους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Σημασία έχει το συνολικό κόστος ενέργειας, η συνολική δαπάνη δηλαδή που θα επιτύχει κάποιος σε μια συνεδρία άσκησης. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα.

Άρα, αν έχεις συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να αθληθείς, κάνε το στην υψηλότερη ένταση που μπορείς, είτε αυτό είναι περπάτημα, είτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Και να θυμάσαι ότι, για να καταφέρεις να αδυνατίσεις θα πρέπει να ρυθμίσεις τη διατροφή σου, καθώς απώλεια βάρους χωρίς να «κάψεις» περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου, χωρίς ενεργειακό έλλειμμα δηλαδή, δεν μπορεί να επιτευχθεί.

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

 

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα