Βραδινό γεύμα, το γεύμα για το οποίο έχεις ακούσει τόσα και τόσα: Ότι πρέπει να το αποφεύγεις αν θέλεις να αδυνατίσεις, ότι πρέπει να το τρως μέχρι τις 20:00, ότι δεν πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, ότι πρέπει να περιλαμβάνει μόνο σαλάτα… Ναι, κουράστηκες και μόνο διαβάζοντάς τα!

Ζητήσαμε λοιπόν από την Κλινική Διαιτολόγο Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση να μας απαντήσει στις συνήθεις απορίες για το βραδινό.

Πρέπει να παραλείπουμε το βραδινό γεύμα;
Το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο και πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή μας. Χρειάζεται μάλιστα να έχει τη μορφή γεύματος και όχι να αποτελείται μόνο από 1 φρούτο.

Τι ώρα πρέπει να το καταναλώνουμε;
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ώρα για να το καταναλώσουμε. Η σωστή ώρα προκύπτει από το πρόγραμμα του καθένα από εμάς αλλά καλό θα ήταν να μην το καταναλώνουμε αμέσως πριν κοιμηθούμε.

Πρέπει να αποκλείουμε τους υδατάνθρακες από το βραδινό μας;
Το βραδινό γεύμα μπορεί και πρέπει να περιέχει τα πάντα. Σαφώς και δεν αποκλείονται οι υδατάνθρακες όπως και καμία ομάδα τροφίμων από αυτό. Το τι θα καταναλώσουμε στο βραδινό μας γεύμα και ποιο θα είναι το μέγεθος της μερίδας μας εξαρτάται από τα υπόλοιπα γεύματά μας κατά τη διάρκεια της μέρας, αφού, για να παχύνουμε ή να αδυνατίσουμε, ρόλο παίζει το ενεργειακό ισοζύγιο (οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσα στη μέρα σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουμε).

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μαριέττα Μαρκούση

 

MSc στην Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Παν/μιο Αθηνών
Σπάρτης 4, Αθήνα
Αναξαγόρα 9, Ν. Ερυθραία
Τηλ: 210-8672122
www.mariettamarkousi.gr