Εφηβεία. Είναι η περίοδος που τρομάζει τους γονείς, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση των παιδιών τους από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και, μαζί με τις ορμόνες, κάνουν πάρτι επίσης οι... προσωπικές επαναστάσεις και οι καβγάδες μαζί τους.

Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι πέρασα δύσκολη εφηβεία, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ήταν μια περίοδος προβληματισμού. Ήταν η φάση που αναρωτιόμουν τι μου επιφυλάσσει το μέλλον, που δεν ήξερα καλά ούτε τον ίδιο μου τον εαυτό και σίγουρα δεν ήξερα τι θέλω προσωπικά και επαγγελματικά από τη ζωή μου. Κι αν είστε σε μια τέτοια περίοδο και έχετε στο μυαλουδάκι σας όλα αυτά τα «πώς» και τα «γιατί», έχω μόνο να σας πω πως όλα θα γίνουν μόνα τους. Με έναν μαγικό τρόπο, απλώς θα γίνουν... Εντάξει, δεν εννοώ να επαναπαύεστε και να περιμένετε το «σύμπαν» να τα κάνει όλα για σας. Αυτό που εννοώ είναι πως σιγά σιγά όλα θα ξεκαθαρίσουν στο μυαλό σας, ώσπου μία μέρα θα ξέρετε ακριβώς τι θέλετε και θα είστε έτοιμοι να το κυνηγήσετε.

Ουφ. Με έπιασε η πολυλογία μου και έχω ήδη αργήσει δύο παραγράφους να μπω στο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με μια έρευνα που έπαιξε στο ίντερνετ αυτές τις μέρες και, λίγο πολύ, λέει ότι τα κορίτσια που μεγαλώνουν (και περνούν την εφηβεία τους) με απαιτητικούς γονείς, και κυρίως με απαιτητικές μαμάδες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν τελικά ...επιτυχημένες γυναίκες! «Πίσω από κάθε επιτυχημένη γυναίκα, κρύβεται μία γκρινιάρα μαμά; Κι όμως, αποδεικνύεται ότι οι έφηβες που επιτυγχάνουν τους στόχους τους είναι κόρες απαιτητικών μαμάδων» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Ericka G. Rascon – Ramirez, που ηγήθηκε της έρευνας του Πανεπιστημίου του Essex.

Θέλω να εκμεταλλευθώ, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία για να σας πω κάτι που ίσως τώρα δεν μπορείτε να καταλάβετε, αλλά θέλω να έχετε στο μυαλό σας σε κάθε καβγά: Όσο κι αν σας φαίνεται ότι οι γονείς σας δεν σας καταλαβαίνουν, να ξέρετε ότι κάνετε λάθος. Έχουν υπάρξει κι εκείνοι έφηβοι και ξέρουν πώς είναι. Και αυτό ακριβώς είναι που τους κάνει τόσο προστατευτικούς ή απαιτητικούς. Θέλουν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα δικά τους λάθη, να κάνουμε ΜΟΝΟ σωστές επιλογές και, τελικά, να είμαστε ευτυχισμένοι.

Ναι, αυτό είναι το μόνο που θέλει μια μαμά για την κόρη της. Να χαμογελάει πάντα. Συμφωνώ πως, όπως έκανε κι εκείνη λάθη όταν ήταν μικρή, έτσι «δικαιούμαστε» να κάνουμε κι εμείς τα δικά μας λάθη -αν δεν τα κάνουμε, πώς θα μάθουμε άλλωστε;

Την επόμενη φορά όμως που θα θυμώσετε με τη μαμά σας, σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Μήπως δεν είναι τόσο υπερβολικό αυτό που σας ζητάει; Μήπως έχει λίιιιιιγο, τόσο δα, δίκιο; (Αχ, η δική μου μαμά αλλά και ο μπαμπάς, στο τέλος είχαν ΠΑΝΤΑ δίκιο. Κι ας μην το παραδεχόμουν τότε, το αναγνώριζα πολύ αργότερα.) Ή μήπως απλώς σας αγαπάει υπερβολικά για να σας αφήσει να κάνετε κάτι που η ίδια ξέρει πως θα μετανιώσετε;

Μην της κρατάτε μούτρα λοιπόν, γιατί για όλα φταίει η αγάπη... Και όλα τα κάνει για καλό! :-)

Υ.Γ.: Μην της διαβάσετε ωστόσο αυτό το άρθρο. Θα πάρει αέρα (χεχε) και θα είναι ακόμη πιο αυστηρή ;-)

 

Περιμένω τα σχόλιά σας εδώ:

instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom


Δ. Ν.