Δευτέρα πάλι. Ξύπνησα με καθυστέρηση, ετοιμάστηκα τρέχοντας και έφτασα στη δουλειά αγχωμένη. Και με νεύρα. Ε, πώς να μην πάει χάλια όλη μου η μέρα – για να μην πω όλη η εβδομάδα;

Ναι, το παραπάνω σκηνικό μου συνέβαινε αρκετά συχνά, το ομολογώ. Έκανα κάποια πράγματα το πρωί της Δευτέρας που μου δημιουργούσαν υποσυνείδητα πίεση και ένταση και -όπως είναι φυσικό- μου χαλούσαν τη διάθεση. Ώσπου μια μέρα τα αντιλήφθηκα, τα σταμάτησα και είδα να αλλάζει αμέσως η καθημερινότητά μου προς το καλύτερο.

Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι κι εσύ κάνεις πολλά από αυτά τα λάθη. Ποια είναι αυτά; Ξεκινάω:

- Να πατάς 10 φορές την αναβολή στο ξυπνητήρι.
Προσωπικά, μου αρέσει να πατάω την αναβολή μια, άντε δυο φορές. Παλιότερα την πατούσα 15 φορές! Με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζομαι στην πραγματικότητα, γιατί τι σόι χουζούρεμα να κάνεις όταν σε ξυπνάει συνέχεια αυτός ο εκνευριστικός ήχος του κινητού; Για να μην πω για τις φορές που απλώς δεν έδινα καμία σημασία στο ξυπνητήρι και αργούσα να σηκωθώ. Και όταν αργούσα, έτρεχα και όταν έτρεχα συνέβαινε αυτό που σου περιέγραψα στην εισαγωγή.

-Να ανοίγεις το κινητό σου και να τσεκάρεις τα e-mails και τα social αμέσως μόλις ξυπνήσεις.
Αυτό ανήκει στην κατηγορία «τα λέω για να τα ακούσω». Και το μόνο που κάνει είναι να μας αγχώνει και να μας δημιουργεί μια εσωτερική ένταση. Ας βάλουμε ένα στόχο λοιπόν: Αφήνουμε στην ησυχία του το κινητό μας για τουλάχιστον 30 λεπτά από την ώρα που ξυπνάμε. Ναι;

-Να μην τρως πρωινό.
Τα έχουμε πει δεκάδες φορές. Το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους. Γιατί μας δίνει ενέργεια, γιατί μας κρατάει μέχρι το μεσημεριανό μας και δεν πηγαινοερχόμαστε όλη την ώρα στο κυλικείο της εταιρείας, γιατί ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας... Ακόμα κι αν είσαι από τους ανθρώπους που το πρωί δεν πεινάνε καθόλου, πρέπει να φας οπωσδήποτε κάτι. Για παράδειγμα, ένα αβγό βραστό με μία φέτα ψωμί, μια φρυγανιά με ταχίνι και μέλι ή έστω ένα smoothie.

-Να μην πίνεις νερό.
Όταν ξυπνάς, ο οργανισμός σου είναι αφυδατωμένος, αφού έχει μείνει τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς νερό. Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, πριν ακόμα ετοιμάσεις τον καφέ σου ή το πρωινό σου, είναι να πιεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Εγώ, όπως σου έχω ξαναγράψει, συνήθως πίνω μια κούπα χλιαρό νερό με λεμόνι. Και, πριν φύγω από το σπίτι, πίνω ένα ακόμα ποτήρι νερό!

-Να χάνεις χρόνο κάνοντας πράγματα που μπορείς να έχεις κάνει από το προηγούμενο βράδυ
Όπως να ψάχνεις τι θα φορέσεις, να φτιάχνεις την τσάντα για το γυμναστήριο στο οποίο θα πας αμέσως μετά τη δουλειά ή να ετοιμάζεις το τάπερ με το μεσημεριανό σου. Λίγη βραδινή προετοιμασία θα σε βοηθήσει να ξεκινάς τη μέρα σου πολύ πιο ευχάριστα και χωρίς άγχος!

 

Θα σου πρότεινα λοιπόν να σταματήσεις να κάνεις όλα τα παραπάνω όχι από την επόμενη Δευτέρα, αλλά από αύριο το πρωί κιόλας.

Καλή μας μέρα και καλή μας εβδομάδα :)