Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Η πρώτη περιλαμβάνει όσους λατρεύουν τις Κυριακές και η δεύτερη όσους τις μισούν. Θα μου πεις γιατί κάποιος να μισεί την Κυριακή; Γιατί απλά τους θυμίζει ότι το ΣΚ τελειώνει -μαζί του και οι ανέμελες στιγμές- και ξεκινάει το τρέξιμο και το άγχος της δουλειάς από Δευτέρα. Έχω περάσει από αυτήν την κατηγορία και ξέρω καλά το συναίσθημα της... Κυριακίλας.

Τι είναι η Κυριακίλα;

Είναι η κατάθλιψη που πιάνει ορισμένους ανθρώπους τις Κυριακές όταν οι προσδοκίες τους για κάτι ξεχωριστό ξεθωριάζουν και η υπενθύμιση των αμέτρητων υποχρεώσεων της καθημερινότητας είναι έντονη και σχεδόν καταστροφική, ειδικά από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά.
Στα αγγλικά λέγεται «Sunday night blues/syndrome». Έρευνες έχουν αποδείξει πως η Κυριακή είναι η λιγότερο χαρούμενη μέρα της εβδομάδας και πως -για να μιλήσουμε με αριθμούς που βρήκα στο διαδίκτυο- 4 στους 10 νιώθουν άγχος και θλίψη, το 44% ζηλεύει τα Σαββατοκύριακα των συναδέλφων του όταν ακούει τα νέα τους τη Δευτέρα, το 75% δεν βγαίνει καν από το σπίτι, το 46% δεν θέλει να μιλάει σε άνθρωπο.

Ωραία.

 

Πάμε να δούμε τώρα πώς αντιμετωπίζεται η Κυριακίλα.

Προσωπικά, κάνω τα εξής 5 πράγματα που έχω παρατηρήσει πως με βοηθούν:

1. Δεν αφήνω σε καμία περίπτωση όλες μου τις υποχρεώσεις και το homework που έχω, για την Κυριακή. Φροντίζω να τα τελειώνω όλα από Παρασκευή για να έχω κυριολεκτικά δυο μέρες της εβδομάδας για εμένα. Αυτό είναι το σύνδρομο του «φυτού» που με ακολουθεί από το σχολείο ;-p

2. Οργανώνω εγώ όσα θέλω να κάνω και δεν περιμένω να τα οργανώσει κάποιος άλλος για εμένα. Δηλαδή, αν θέλω να πάω μια βόλτα με τις φίλες μου, τις παίρνω τηλέφωνο και το κανονίζω. Δεν περιμένω να με πάρουν εκείνες.

3. Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου κάνοντας κοριτσίστικα πράγματα. Θα ανάψω τα αγαπημένα μου κεριά, θα κάνω ένα καυτό -ξέρω, δεν κάνει καλό στην επιδερμίδα, όμως έτσι μου αρέσει- μπάνιο, θα βάλω μια μάσκα στο πρόσωπο ή τα μαλλιά μου. Θα χαλαρώσω όση ώρα θέλω μέσα στο μπάνιο χωρίς άγχος ή κάποιον να με περιμένει να ετοιμαστώ γρήγορα για να φύγουμε. (Μα γιατί όλοι οι άνδρες βιάζονται όταν είμαστε στο μπάνιο;)

4. Βλέπω μια ωραία ταινία. Ω ναι, μου αρέσει να διαλέγω προσεκτικά μια ωραία ταινία είτε κωμωδία είτε θρίλερ, που έχει όμως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ happy end. Δεν θέλω να κλαίω ασταμάτητα Κυριακάτικα.

5. Κοιμάμαι -σχετικά- νωρίς αφού έχω ετοιμάσει τα ταπεράκια με το φαγητό της Δευτέρας. Έτσι, όχι μόνο ξεκουράζομαι αλλά ξυπνάω ακόμη πιο ορεξάτη τη Δευτέρα για τη δουλειά, πράγμα που με βοηθάει να ξεπεράσω τη... Δευτερίλα! Αυτή θα την αναλύσω σε επόμενο post!

 

Περιμένω τα σχόλιά σας εδώ:

instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom

 

Δ.Ν.