Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Καταλαβαίνω το άγχος, την αγωνία, την πίεση αλλά και την κούραση που νιώθεις αυτό το διάστημα, όπως καταλαβαίνω επίσης πως οι εκφράσεις του τύπου "Μην αγχώνεσαι", όχι μόνο δεν σε βοηθούν αλλά σε εκνευρίζουν αφόρητα. Πως να μην αγχωθείς; Και μόνο η λέξη "εξέταση" σου δημιουργεί μια ανατριχίλα.

Κι όμως. Αυτή η έκφραση είναι η μόνη που θα σε σώσει - αν φυσικά την κάνεις πράξη. Όσο καλά διαβασμένος κι αν είσαι, όσο καλή προετοιμασία κι αν έχεις κάνει, εάν επιτρέψεις να σε κυριεύσει το άγχος τότε σίγουρα δεν θα αποδώσεις στο 100%. Για να μην σου πω πως θα αποτύχεις. Και αυτό στο προσυπογράφω. Και δεν μιλάω εκ του ασφαλούς αυτή τη στιγμή. Την έχω πατήσει στο παρελθόν. Όχι στις πανελλήνιες αλλά στις εξετάσεις για τα αγγλικά. Θυμάμαι πως χρειάστηκε να δώσω και δεύτερη φορά για το Proficiency γιατί την πρώτη φορά ενώ ήμουν διαβασμένη και πολύ καλά προετοιμασμένη, έπαθα πανικό και δεν μπορούσα με τίποτα να συγκεντρωθώ. Όλη την ώρα σκεφτόμουν πως είναι δύσκολες οι ασκήσεις, πήγαινα από τη μία στην άλλη χωρίς να έχω τελειώσει καμία, κοίταζα τους γύρω μου που όλοι έγραφαν, προσπαθούσα να καταλάβω τι πηγαίνει λάθος με εμένα και δεν μπορώ να γράψω ούτε μια πρόταση, ώσπου στο τέλος τα παράτησα και βγήκα έξω. Μηδέν ψυχραιμία και άρα μηδέν ποσοστό να τα καταφέρω.

Την επόμενη φορά που πήγα να δώσω ακολούθησα τα εξής tips και τελικά όχι μόνο πήρα το πτυχίο, αλλά μάλιστα το πήρα και με πολύ καλό βαθμό.

* Κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ νωρίς έτσι ώστε να είναι το σώμα αλλά και το πνεύμα ξεκούραστο.

* Ξύπνησα λίγο νωρίτερα το πρωί και έκανα μια γρήγορη επανάληψη στα θέματα που θεωρούσα sos.

* Έφαγα καλό πρωινό γεύμα για να έχω δυνάμεις.

* Όταν έφτασα στην αίθουσα δεν μίλησα καθόλου για τα θέματα που θα μπορούσαν να πέσουν με τα άλλα παιδιά. Είναι πανεύκολο να μπερδευτείς την τελευταία στιγμή. Καλύτερα να είσαι μόνος σου και συγκεντρωμένος λίγο πριν μπεις στην αίθουσα.

* Την ώρα που μας μοίρασαν τα θέματα, πήρα 3 βαθιές ανάσες και άρχισα να απαντώ στο πρώτο ερώτημα. Δεν κοιτούσα τι έκαναν οι γύρω μου, δεν κοιτούσα τα επόμενα ερωτήματα. Συγκεντρώθηκα και έτσι όπως ήμουν ήρεμη -χωρίς βιασύνες και πανικό- τα έλυσα όλα. Αφού τα ήξερα. Αφού είχα προετοιμαστεί σωστά. Πίστεψα στον εαυτό μου και τα κατάφερα.

Αυτό να κάνεις κι εσύ! Ό,τι εξετάσεις κι αν δίνεις, να ξέρεις πως η ηρεμία και η σιγουριά είναι το μεγαλύτερο όπλο σου. Μην κοιτάς τους γύρω σου, μην τους ρωτάς τι έχουν απαντήσει εκείνοι -τις περισσότερες φορές η δική σου λύση είναι η σωστή και η δική τους η λάθος- μην πας μπρος-πίσω στα θέματα. Συγκεντρώσου σε ένα κάθε φορά.

Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλή Επιτυχία!

 

instagram: www.instagram.com/dutchesss_/
twitter: www.twitter.com/dutchesss_
facebook: www.facebook.com/doukissa.nomikou/
snapchat: dutchesss_nom