Ο έρωτας είναι σαν τη ρουλέτα. Όσο εύκολο είναι να κερδίσεις τα πάντα, τόσο πιθανό είναι να μείνεις ταπί και ...ψύχραιμος (λέμε τώρα). Κανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι θα φύγεις από το τραπέζι πιο πλούσιος από ό,τι κάθισες. Και κανείς δεν μπορεί να σου πει με σιγουριά αν πρέπει να ποντάρεις στον αριθμό για τον οποίο «έχεις προαίσθημα».

Καμιά φορά λοιπόν, πάμε και ποντάρουμε όλα μας τα συναισθήματα, για να μη σου πω όλη μας την ύπαρξη, στον λάθος άνθρωπο. Και τα χάνουμε όλα.

Αλλά ας σταματήσω με τις μεταφορές και τις παρομοιώσεις και ας περάσω στο θέμα. «Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο χειρότερος τρόπος για να κάνεις κάποιον να μετανιώσει για την άσχημη συμπεριφορά του;» έλεγε, μεταξύ άλλων, το μήνυμα ενός κοριτσιού που έλαβα την προηγούμενη εβδομάδα.

Χμ.

Παραδέχομαι ότι από το μήνυμα έλειπαν πολλά στοιχεία της ιστορίας για να βγάλω ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα για τη συμπεριφορά του, αλλά τελικά κατέληξα πως δεν έχει σημασία. Γιατί η απάντησή μου θα είναι έτσι κι αλλιώς η ίδια.

Γλυκιά μου, ό,τι κι αν κάνεις, στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήξεις. Μπορείς να βγεις με άλλους, μπορείς να προσπαθήσεις να τον κάνεις να ζηλέψει, μπορείς να τον αγνοήσεις, μπορείς να τον βρίσεις, να κλάψεις ή να μην του ξαναμιλήσεις ποτέ. Όλα την ίδια κατάληξη περίπου θα έχουν: Εσένα να πληγώνεσαι όλο και πιο πολύ, προσπαθώντας να τον πληγώσεις. Αυτό είναι που θέλεις;

Αν ζητάς όντως τη γνώμη μου, το μήνυμά σου είναι εξαρχής λάθος γιατί το μόνο που ρωτάς είναι τι να κάνεις για να νιώσει εκείνος κάπως (στην προκειμένη περίπτωση να μετανιώσει), ενώ δεν αναφέρεσαι καθόλου στα δικά σου συναισθήματα. Και όχι, η χαρά της εκδίκησης δεν είναι συναίσθημα. Πίστεψέ με, δεν πρόκειται να σε κάνει να νιώσεις πιο ευτυχισμένη ή λιγότερο προδομένη το να τον δεις να νιώθει τύψεις ή να πληγώνεται. Και να σου πω και κάτι άλλο; Και να τα νιώσει όλα αυτά, δεν σημαίνει πως θα γυρίσει πίσω σε εσένα. Άρα προς τι όλη αυτή η -ψυχική κυρίως- ταλαιπωρία;

Θα σου έλεγα λοιπόν να κοιτάξεις τον εαυτό σου. Να μην κάνεις τίποτα για εκείνον, να τα κάνεις όλα για εσένα. Θέλεις να κλάψεις; Κάν’το! Θα σε βοηθήσει να ξεσπάσεις. Θέλεις να μιλήσεις στις φίλες σου για εκείνον; Κάν’το! Αν είναι αληθινές φίλες, θα το ανεχτούν, ακόμα κι όταν το κάνεις για 100η φορά. Θέλεις να τον αγνοήσεις γιατί νιώθεις ότι δεν σου φέρθηκε σωστά και δεν αξίζει την προσοχή σου; Κάν’το! Έχεις κάθε δικαίωμα. Θέλεις να του δείξεις ότι σε πλήγωσε; Κάν’το. Δεν έχει νόημα να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου (και τον εγωισμό σου). Ωστόσο μέχρι ένα σημείο, ε; Ρίξε τα μούτρα σου, τον εγωισμό σου αλλά όχι την αξιοπρέπειά σου.

Όλοι πληγωνόμαστε, όλοι νιώθουμε δυστυχισμένοι όταν μας απορρίπτουν. Αλλά να ξέρεις πως αυτό είναι που μας κάνει να πετάμε στα σύννεφα όταν ξαναερωτευόμαστε!

Ναι, πίστεψέ με, αυτό το τελευταίο, θα σου συμβεί πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζεις :-)