Έχω πάρει απόφαση να τρώω λίγο πιο υγιεινά μέχρι τις γιορτές και, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, έψαχνα στο google για διάφορες συνταγές που θα με βοηθήσουν. Και πέτυχα λοιπόν αυτή, η οποία μου άνοιξε την όρεξη!

Να λοιπόν πώς θα φτιάξεις πεντανόστιμο σολομό με γλασαρισμένα καρότα και σως γιαουρτιού!

Υλικά:
-2 φιλέτα σολομού (με την πέτσα τους)
-1/2 φλυτζάνι γιαούρτι
-2 καρότα
-2 σκελίδες σκόρδο
-Τον χυμό από 1 λεμόνι + το ξύσμα του
-Τον χυμό από 1 πορτοκάλι
-λίγο ελαιόλαδο
-1 πατάτα
-Λίγα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
-Λίγο σαφράν (κρόκος κοζάνης)
-1 κουταλιά μέλι
-1/2 κουταλάκι κύμινο
-Λίγο χαλέπικο πιπέρι (aleppo pepper) ή μπούκοβο
-αλάτι

Εκτέλεση:
-Πλύνε όλα τα λαχανικά.
-Αφού βγάλεις ξύσμα από τη φλούδα του λεμονιού, κόψ’το σε τέσσερα κομμάτια και στύψε το ένα από αυτά σε ένα μπολ. Ρίξε στο μπολ λίγο σαφράν.
-Κόψε την πατάτα σε μικρούς κύβους, ξεφλούδισε τα καρότα και κόψ’ τα σε λεπτές ροδέλες. Πολτοποίησε το σκόρδο.
-Σε ένα μικρό τηγάνι, ρίξε τις πατάτες, λίγο ακόμα σαφράν, αλάτι και 2-3 φλυτζάνια νερό (ή τόσο ώστε να καλυφθούν οι πατάτες). Άνοιξε το μάτι στο τέρμα. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε λίγο το μάτι και μαγείρεψε για 10-12 λεπτά (μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές και να «λιώνουν» όταν τις πιέζεις με το πιρούνι). Κλείσε το μάτι, σούρωσε τις πατάτες και ξαναρίξ’ τες στο τηγάνι.
-Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσουν οι πατάτες, μπορείς να έχεις φτιάξει τη σως γιαουρτιού: Στο μπολ με τον χυμό λεμονιού και το σαφράν, πρόσθεσε το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού και λίγο από το καυτερό πιπέρι. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ανακάτεψε.
-Σε ένα άλλο, αντικολλητικό τηγάνι, ζέστανε δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Αφού ζεσταθεί, ρίξε τα καρότα και το πολτοποιημένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Μαγείρεψε για 3-5 λεπτά ανακατεύοντας. Πρόσθεσε το κύμινο και το μέλι και μαγείρεψε, ανακατεύοντας και πάλι ελαφρώς, για άλλο 1 περίπου λεπτό (ή και λίγο λιγότερο). Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκάλι και μαγείρεψε για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Πρόσθεσε, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι και πιπέρι.
-Ρίξε τα καρότα στο τηγάνι με τις πατάτες και άφησέ τα για λίγο στην άκρη.
-Καθάρισε το αντικολλητικό τηγάνι που χρησιμοποίησες για να γλασάρεις τα καρότα. Αφού σκουπίσεις τα φιλέτα σολομού με λίγο χαρτί, ρίξε αλάτι και πιπέρι και στις δύο πλευρές τους. Ρίξε μια κουταλιά ελαιόλαδο στο αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί, τοποθέτησε τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω. Άσε να ψηθούν από τη μία πλευρά για 3-4 λεπτά και γύρισέ τα. Άφησέ τα 2-3 λεπτά και από τη δεύτερη πλευρά. Απόσυρε το τηγάνι από τη φωτιά.
-Στο τηγάνι με τις πατάτες και τα καρότα, ρίξε λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τον χυμό των άλλων 3 κομματιών λεμονιού και λίγο ακόμα καυτερό πιπέρι (ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλεις το πιάτο). Ρίξε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
-Σέρβιρε σε δύο πιάτα (πρώτα τα λαχανικά, στη συνέχεια τα φιλέτα σολομού και από πάνω λίγη από τη σως γιαουρτιού).

Καλή όρεξη!