Η γλυκοπατάτα είναι ένα πολύ υποτιμημένο τρόφιμο. Είναι τόσο νόστιμο -και υγιεινό- που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το «σνομπάρουμε» τόσο πολύ.

Διαβάζοντας για τις γλυκοπατάτες στο ίντερνετ, βρήκα ότι, μεταξύ άλλων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 (η οποία παίρνει μέρος σε όλες σχεδόν τις βιοχημικές διαδικασίες όλων των κυττάρων του οργανισμού μας), βιταμίνη C (που είναι αντιοξειδωτική) και βιταμίνη D (η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αλλά και για την υγεία των οστών και των δοντιών μας,). Παράλληλα, περιέχουν σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, αλλά και περίπου τη διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από οποιοδήποτε άλλο είδος πατάτας!

Αν λοιπόν θέλεις μια υγιεινή εναλλακτική για να αντικαταστήσεις τις τηγανιτές πατάτες (ή αν θέλεις ένα νέο υγιεινό πιάτο), δοκίμασε αυτή την πανεύκολη συνταγή:

Καθάρισε τις γλυκοπατάτες και κόψ’τες σε λωρίδες. Ρίξ’τες σε ένα μεγάλο μπολ και ράντισέ τες με λάδι. Ανακάτεψέ τες να πάει παντού. Ρίξε αλάτι και πιπέρι.
Στρώσε σε ένα ταψάκι ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. «Στρώσε» τις πατάτες πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 περίπου λεπτά (μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες).

Μπορείς αν θέλεις να ρίξεις επίσης δεντρολίβανο ή πάπρικα, ή απλώς να προτιμήσεις χοντρό αλάτι. Σέρβιρέ τες ζεστές και, αν θες, συνόδευσέ τες με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού!

Yummy!