Banoffee: Η βασική συνταγή με ένα twist
Υλικά
Για τη βάση
• 1 κουτί (250 γρ.) μπισκότα τύπου digestive
• 50 γρ. βούτυρο
• 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Για τη γέμιση
• 2 ζαχαρούχα γάλατα (dulce de leche)
• 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
• Ξύσμα από μισό λάιμ
Για τη σαντιγί
• 500 γρ. κρέμα γάλακτος
• 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας
Για το στήσιμο
• 3 μπανάνες (ώριμες)
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
• Ξύσμα από ένα λάιμ\
Εκτέλεση:
• Βράζουμε το ζαχαρούχο γάλα (με το κουτάκι του – απλά το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό) για 3 ώρες, προκειμένου να μετατραπεί σε dulce de leche και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Χτυπάμε πολύ καλά στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη.
• Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
• Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα το τριμμένο μπισκότο.
• Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
• Όταν το μείγμα πάρει τη μορφή άμμου το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 50 γρ. σοκολάτα.
• Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να πάει παντού.
• Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου στη βάση μιας φόρμας (26 εκ. διάμετρος) και την πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού.
• Είναι σημαντικό να φτιάξουμε χείλος γύρω γύρω.
• Βάζουμε τη φόρμα με τη βάση μπισκότου στο ψυγείο και αφήνουμε να δέσει και να κρυώσει το μπισκότο, για 15-20 λεπτά.
• Καθαρίζουμε το τηγάνι και το βάζουμε ξανά, σε χαμηλή φωτιά.
• Αδειάζουμε εκεί μέσα τα ζαχαρούχα.
• Ρίχνουμε το ξύσμα lime και τα 100 γρ. σοκολάτα, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
• Βγάζουμε το μπισκότο από το ψυγείο, ρίχνουμε το μείγμα της καραμέλας πάνω στη βάση και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά, περίπου 2-3 ώρες.
• Λίγο πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε της μπανάνες κόβοντάς τις σε φέτες και ανακατεύοντας τις με τον χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
• Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας.
• Βάζουμε τις μπανάνες πάνω στο γλυκό μας και από πάνω βάζουμε τη σαντιγί.
• Σερβίρουμε με ξύσμα lime.
Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/