Κυριακή σήμερα, μια ζεστή Κυριακή του Ιουλίου, και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να είμαστε κάπου δίπλα στη θάλασσα. Αν αυτό όμως δεν συμβαίνει και αυτή τη στιγμή σας πετυχαίνω κάπου στην Αθήνα, σας έχω μια τέλεια πρόταση που σας υπόσχομαι ότι θα σας κάνει να περάσετε μια αξέχαστη μέρα!

Σας προτείνω, λοιπόν, να πάτε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ακόμα κι αν έχετε ξαναπάει, αυτό το μουσείο είναι κάθε φορά υπέροχο και η βόλτα στην περιοχή είναι από τις καλύτερες που μπορεί να κάνει κάποιος στην Αθήνα.

Αν πάλι δεν έχετε πάει ακόμα ούτε μία φορά, τότε δεν το συζητώ! Σηκωθείτε τώρα από τον καναπέ, βάλτε κάτι άνετο και πάρτε το μετρό για Ακρόπολη!

acropolis museum

 

Ανάμεσα στα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση όταν πήγα ήταν, αρχικά, το γυάλινο δάπεδο στην είσοδο και σε διάφορα σημεία του κτιρίου, που σε αφήνουν να πάρεις μια γεύση από την αρχαιολογική ανασκαφή, ενώ ταυτόχρονα η αίσθηση ότι πατάς πάνω σε ένα διάφανο πάτωμα σου προκαλεί δέος!

Πιο πάνω, στον δεύτερο όροφο, θα δείτε τις Καρυάτιδες – τις 5 από αυτές του Ερεχθείου, αφού η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Μάλιστα, η θέση της έχει επίτηδες μείνει κενή, υπενθυμίζοντάς μας την απουσία της.

Αλλά ο πιο εντυπωσιακός όροφος είναι ο τελευταίος, η Αίθουσα του Παρθενώνα (με θέα στην Ακρόπολη, αφού περιμετρικά έχει τζάμι), όπου η ζωφόρος, οι μετόπες και τα αετώματα έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνεις ακριβώς πώς ήταν επάνω στον ναό. Μάλιστα, τα πρωτότυπα γλυπτά συνδυάζονται με αντίγραφα των γλυπτών που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, δίνοντας από τη μία μια ολοκληρωμένη εικόνα στον επισκέπτη αλλά, αφήνοντάς του, από την άλλη, μια γλυκόπικρη γεύση.

 

mouseio akropolis

 

Extra tip #1: Στον τρίτο όροφο, κάντε μια στάση για να παρακολουθήσετε το πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ιστορία του Παρθενώνα και τις λεπτομέρειες για τα Μάρμαρα.

Extra tip #2: Στον δεύτερο όροφο λειτουργεί εστιατόριο. Δεν είναι ανάγκη όμως να καθίσετε για φαγητό για να απολαύσετε την πανοραμική θέα στην Ακρόπολη από το τεράστιο μπαλκόνι του. Μπορείτε απλά να βγείτε για να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες!

Extra tip #3: Η βόλτα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αμέσως μετά την επίσκεψη στο μουσείο και η συνέχεια στα στενά της Πλάκας επιβάλλονται!