Η επιστροφή στο γραφείο από τις διακοπές είναι, μαζί με τις πρώτες μέρες προσαρμογής σε μια νέα δουλειά, ανάμεσα στις δυσκολότερες επαγγελματικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Είναι όμως παράλληλα μια καλή αφορμή για να θέσεις νέους στόχους και να επαναπροσδιορίσεις τις απαιτήσεις και τη ρουτίνα σου – κάτι σαν επαγγελματική πρωτοχρονιά.

Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα να εφαρμόζεις αυτά τα tips που θα κάνουν την καθημερινότητά σου στο γραφείο πιο εύκολη και αποδοτική:

1. . Κάνε ό,τι κάνεις και πριν από τις διακοπές
Έχεις παρατηρήσει ότι πριν από τις διακοπές η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου είναι πεντακάθαρη, η λίστα με τα αδιάβαστα μηνύματα στο inbox σου άδεια και το γραφείο σου καθαρό; Ε, προσπάθησε να είναι έτσι όλη τη χρονιά.

2. Φτιάξε μια λίστα με όσα πρέπει να... σταματήσεις να κάνεις
Αφιέρωσε λίγη ώρα στο να καταγράψεις τα πράγματα που κάνεις καθημερινά στο γραφείο και να σκεφτείς αυτή τη λίστα. Υπάρχουν σε αυτή δραστηριότητες που ίσως πρέπει πλέον να βγουν από τη ρουτίνα σου – με δεδομένο ότι νέες όλο και προστίθενται; Είναι σίγουρο ότι θα βρεις πράγματα που σου τρώνε από λίγο έως πολύ χρόνο και θα μπορούσαν είτε να αφαιρεθούν εντελώς από το ωράριό σου είτε να περιοριστούν ή να αλλάξουν τρόπο εκτέλεσης.

3. Ομαδοποίησε παρόμοιες εργασίες
Είτε πρόκειται για την απάντηση σε emails, είτε για τηλεφωνήματα που πρέπει να γίνουν, είτε για οποιαδήποτε δραστηριότητα που συνήθως επαναλαμβάνεις αρκετές φορές μέσα στη μέρα, δούλεψε γκρουπαριστά στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Θα δεις ότι θα βγάζεις περισσότερη δουλειά σε λιγότερη ώρα με αυτόν τον τρόπο.

4. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία υπέρ σου
Εξατομίκευσε τον browser που χρησιμοποιείς (με plug ins, bookmarks, αποθήκευση κωδικών και καστομαρισμένες ρυθμίσεις), ψάξε για εφαρμογές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου, ξεγράψου από λίστες που σου στέλνουν e-mails που δεν χρειάζεσαι (ή απλά όρισέ τα ως spam αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή) και, γενικώς, ανακάλυψε μικρά ή μεγαλύτερα εργαλεία που θα κάνουν τη ζωή σου στη δουλειά (ή και έξω από αυτή) πιο εύκολη.

5. Κράτα σημειώσεις
Με τα τηλεφωνήματα που πρέπει να κάνεις, με τις δουλειές του σπιτιού που ξαφνικά θυμήθηκες ότι εκκρεμούν, με τα meetings στα οποία πρέπει να παραβρεθείς... με οτιδήποτε. Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται καθημερινά αρκετές πληροφορίες, δεν χρειάζεται να τον κουράζεις με έξτρα πράγματα που πρέπει να θυμηθεί και απλώς θα μπορούσες να έχεις καταγεγραμμένα. Επιπλέον, αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο πρόγραμμα και, τελικά ναι, να είσαι πιο αποδοτική.

Στόχος: Επετεύχθη.