Αυτή συνταγή για ζυμαρικά με σύκα και προσούτο πραγματικά αξίζει βραβείο. Για τους περισσότερους ο συνδυασμός ακούγεται παράξενος, αλλά όταν το δοκιμάσεις... απλά δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως!

Υλικά:

8 λεπτές φέτες προσούτο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι (περίπου 1/2 μέτριο κρεμμύδι)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι
10 φρέσκα, ώριμα σύκα κομμένα σε τέταρτα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
ξύσμα από 1 λεμόνι
ζυμαρικά της επιλογής σου (για 2 άτομα)
(Προαιρετικά) λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί για μακαρόνια

Εκτέλεση:

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Ενώ το νερό των ζυμαρικών ετοιμάζεται να πάρει βράση, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει και στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε τα σύκα, το μπαλσάμικο, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε λίγο πριν τα σύκα αρχίζουν να λιώνουν, περίπου 3 λεπτά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι "al dente" ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα αδειάζοντας το μείγμα με τα σύκα στην κορυφή. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε ατομικά μπολ, και γαρνίρουμε κάθε πιάτο με προσούτο. Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τριμμένο τυρί.

Καλή όρεξη!

Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/