Η είσοδος στη δεκαετία των 30 σηματοδοτεί την έναρξη μιας άκρως δημιουργικής περιόδου στη ζωή μιας γυναίκας. Κι ενώ τα 30 είναι ακριβώς η ηλικία που όλα μπορεί να ξεκινούν, υπάρχουν κάποια πράγματα της προηγούμενης δεκαετίας για τα οποία ίσως μια γυναίκα να μετανιώσει:

1. Που έδινε υπερβολική σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνη
Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς μεγαλώνουμε, συνειδητοποιούμε ότι είναι αδύνατο να αρέσουμε σε όλους αλλά και ότι είναι μάταιο να σκεφτόμαστε συνεχώς τη γνώμη των άλλων. Και αυτό είναι κάτι που όχι μόνο μας ελευθερώνει, αλλά, συνήθως, μας κινητοποιεί να κάνουμε αλλαγές που πραγματικά θα μας κάνουν ευτυχισμένους.

2. Που δεν αγαπούσε το σώμα της
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, μετά τα 30, οι γυναίκες νιώθουν πιο όμορφες και τα πάνε καλύτερα με τον εαυτό τους. Αγαπούν το σώμα τους και, παράλληλα, γνωρίζουν καλύτερα ποια διατροφή τους ταιριάζει και ποια ρούχα τις κολακεύουν. Και όλες θα εύχονταν να τα είχαν συνειδητοποιήσει όλα αυτά νωρίτερα.

3. Που δεν έζησε ποτέ μόνη
Το να ζήσει κανείς εντελώς μόνος, χωρίς τους γονείς, έναν συγκάτοικο ή μια σχέση, είναι μια ευκαιρία που, μπαίνοντας στη δεκαετία που οι περισσότερες γυναίκες δημιουργούν οικογένεια, ίσως να έχει χαθεί για πάντα. Και είναι παράλληλα μια εμπειρία που μας μαθαίνει πολλά για τον εαυτό μας και μας διδάσκει να είμαστε αυτάρκεις τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

4. Που δεν προσπάθησε να αποκομίσει αρκετή εργασιακή εμπειρία
Η δεκαετία των 20 είναι η περίοδος που επιβάλλεται να τεστάρουμε τον εαυτό μας. Ακόμα και σε δουλειές κακοπληρωμένες, ακόμα και σε πόστα που μας φοβίζουν ή που δεν ξέρουμε αν μας ταιριάζουν. Η εργασιακή εμπειρία είναι ο μόνος δρόμος για να βρούμε αυτό που τελικά μας ταιριάζει, κάτι που με τη σειρά του είναι η βασική προϋπόθεση της επαγγελματικής επιτυχίας.

5. Που δεν διάβασε αρκετά, που δεν είδε αρκετές ταινίες, που δεν έκανε αρκετά ταξίδια
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η γνώση είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί να χαρίσει κανείς στον εαυτό του. Βιβλία, ταξίδια, μουσική, σινεμά και χόμπι είναι μερικά μόνο από τα μέσα για να την κατακτήσουμε και είναι σίγουρο ότι, λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30, κάθε γυναίκα θα κάνει, και σε αυτό το επίπεδο, την αυτοκριτική της.

Υ.Γ.: Δεν είναι, ωστόσο, ποτέ αργά για να γίνει κανείς καλύτερος ή πιο ευτυχισμένος. Ξεκίνα κι εσύ από σήμερα, όποια δεκαετία της ζωής σου κι αν διανύεις!