Οι χωρισμοί δεν είναι ποτέ ευχάριστοι. Στη χειρότερη, πληγώνουν. Στην καλύτερη, ξεβολεύουν. Και, κάπως έτσι, πολλά ζευγάρια αγνοούν όλα εκείνα τα σημάδια πως η σχέση που κάποτε είχαν δεν υπάρχει πια και, τελικά, παραμένουν εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση που, υπόγεια αλλά σταθερά, πληγώνει και τις δύο πλευρές περισσότερο κι από έναν χωρισμό.

Αν πρέπει να συνοψίσουμε τα βασικά σημάδια μιας τέτοιας κατάστασης σε 5, αυτά είναι τα παρακάτω:

-Οι συζητήσεις (και οι καβγάδες) σας επαναλαμβάνονται
Το να μαλώνετε ξανά και ξανά για τα ίδια ακριβώς πράγματα ή απλώς να μην έχετε τίποτα απολύτως να συζητήσετε όταν βρίσκεστε μόνοι, πέρα από τα πρακτικά θέματα της συμβίωσής σας ή κάποια νέα σας από τη δουλειά, είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι ότι κάτι στη σχέση δεν πάει καλά.

-Η σωματική έλξη έχει -εντελώς- χαθεί
Το να μειωθεί η σεξουαλική δραστηριότητα ενός ζευγαριού που δεν διανύει πια τους πρώτους μήνες της σχέσης του είναι κάτι μάλλον φυσιολογικό και αναμενόμενο. Το να εξαφανιστεί όμως κάθε είδος σωματικής έλξης και, τελικά, επαφής, είναι ανησυχητικό. Παράλληλα, αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι κάποιος από τους δύο (ή και οι δύο) ψάχνει την ερωτική επιβεβαίωση μέσω του φλερτ με άλλους ανθρώπους – μια κατάσταση από την οποία καμία ερωτική σχέση δεν μπορεί να βγει αλώβητη.

-Νιώθεις μοναξιά, ακόμα κι όταν είστε μαζί
Αν νιώθεις ότι, σωματικά και πνευματικά, ο άνθρωπος με τον οποίο κάποτε μοιραζόσουν τα πάντα, είναι πια χιλιόμετρα μακριά σου, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις τους λόγους για τους οποίους μένεις σε αυτή τη σχέση. Ένας ακόμα τρόπος να το καταλάβεις: Οι τρυφερές σας στιγμές έχουν μειωθεί δραματικά.

-Σε ενοχλούν (σχεδόν) όλα όσα κάνει (ή λέει)
Πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να εκνευρίζεται με μικροπράγματα που ο άλλος κάνει; Μια φράση του, μια κίνησή του, ο τρόπος που ντύνεται, που κοιμάται, που τρώει – όλα είναι ικανά να προκαλέσουν την αρνητική κριτική σου; Είναι μάλλον γιατί ήδη έχεις νεύρα με τον εαυτό σου που μένει σε αυτή τη σχέση.

-Νιώθεις ότι δεν έχετε πια κοινές αξίες
Αν σημαντικά ζητήματα όπως οι ηθικές αξίες ή το όραμα για το μέλλον της κοινής σας ζωής έχουν αρχίσει να αποκλίνουν, η αντίστροφη μέτρηση έχει μάλλον αρχίσει. Λίγη σημασία έχει το ποιος ή τι άλλαξε. Έχει όμως τεράστια σημασία να σκεφτείς αν εξακολουθείς να νιώθεις τυχερή, γεμάτη και ευτυχισμένη μέσα σε αυτή τη σχέση.

 

Δες ακόμα: 7 λόγοι για τους οποίους μένεις σε μια σχέση που έχει τελειώσει