Τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα; Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι βασικοί παράγοντες που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, είναι η κακή διατροφή, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή, η αποφυγή του ήλιου και φυσικά η τήρηση των κανόνων υγιεινής, τόσο στην καθημερινότητα (πλύσιμο χεριών κλπ.), όσο και στην μαγειρική.

Κάθε παράγοντας από τους παραπάνω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις να κατηγορείς το κρύο (το οποίο δεν είναι αιτία κρυολογήματος και ιώσεων), άλλαξε τη ζωή σου προς όφελος του οργανισμού σου - ξεκινώντας από τη διατροφή σου!

Όπως μας εξηγεί ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος, συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής σχετίζονται άμεσα με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. "Να σημειωθεί πάντως πως, επί της ουσίας, Super Foods δεν υπάρχουν, αλλά το ένα αλληλοκαλύπτει το άλλο, γι’ αυτό σημαντικό είναι να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή μας σύμφωνα με τις παρακάτω ομάδες τροφίμων" λέει ο ίδιος. 

Τα τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα

 

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή
Πρόσθεσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, όπως: Βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πεπόνι, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες, καρπούζι. Μη ξεχνάς βέβαια τα καρότα, εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσια επίσης σε φυλλικό οξύ, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά.

Ψευδάργυρος
Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είσαι λάτρης του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη D
O σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές τις πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη ως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προϋπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην ηλιόλουστη Ελλάδα), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρες τη χρυσή τομή και εκθέσου καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο.

Βιταμίνη C
Η πλέον γνωστή βιταμίνη C δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού επιτελεί κύριες μεταβολικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Να πούμε μόνο ότι η εν λόγω βιταμίνη δεν βρίσκεται μόνο στο πορτοκάλι, αλλά και σε αρκετά άλλα τρόφιμα, όπως μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε
Η δομή της συγκεκριμένης βιταμίνης τής προσδίδει μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα. Η κύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Επειδή το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την χρησιμότητα της. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Προβιοτικά
Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία, για αυτόν τον λόγο το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος. Κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά με προβιοτικά και κεφίρ. Δώστε προσοχή στην ετικέτα, καθώς θα πρέπει να αναφέρεται: «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Αν υπάρχει συχνή λήψη αντιβιοτικών, καλό θα ήταν να ληφθεί συμπλήρωμα προβιοτικών.

 

 

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Kafetzopoulos Nikos 1

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα