Ο εθισμός στο κινητό τηλέφωνο είναι μία πραγματικότητα και η αλήθεια είναι ότι έχει επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινότητά μας. Εσύ μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτό; Αν όχι, ίσως είσαι κι εσύ, σε μικρό ή σε μεγαλύτερο βαθμό, εθισμένη στο κινητό σου.

H Nancy Colier, συγγραφέας του βιβλίου «The Power of Off» το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει ένα μηνιαίο πρόγραμμα αποτοξίνωσης από το κινητό τηλέφωνο, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τσεκάρουν το smartphone τους περίπου 150 φορές την ημέρα ή κάθε 6 λεπτά! Και φυσικά κι αυτός, όπως κάθε εθισμός, επηρεάζει διάφορους τομείς της ζωής μας. Η ίδια, σε συνέντευξή της στους New New York Times, μοιράστηκε μερικά tips για να καταφέρει κανείς να καταπολεμήσει αυτόν τον εθισμό.

1. Καθόρισε τι είναι απαραίτητο.
Σήμερα, είναι σχεδόν ουτοπικό να προσπαθήσει κανείς να ζήσει χωρίς κινητό τηλέφωνο. Το τηλέφωνό μας είναι απαραίτητο για διάφορες καθημερινές μας δραστηριότητες, όμως το να τσεκάρει κανείς το timeline του facebook κάθε 6 λεπτά είναι σίγουρα ένα ανησυχητικό φαινόμενο. Ξεκίνα λοιπόν διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες στο κινητό σου που είναι απαραίτητες από εκείνες που αποτελούν για σένα απλώς μια διασκεδαστική συνήθεια.

2. Κάνε μικρά βήματα.
Κάνε μικρές αλλαγές στον τρόπο που χρησιμοποιείς το κινητό σου. Ξεκίνα, για παράδειγμα, αφήνοντας στην άκρη το τηλέφωνό σου την ώρα που τρως ή όταν βλέπεις το αγαπημένο σου τηλεοπτικό πρόγραμμα. Σκέψου ποιες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσες να απολαύσεις καλύτερα αν άφηνες για λίγο το τηλέφωνό σου μακριά, και άρχισε να το χρησιμοποιείς λιγότερο κατά τη διάρκειά τους.

3. Σκέψου τι είναι σημαντικό για εσένα.
Αναγνώρισε τις στιγμές ή τα πρόσωπα που είναι σημαντικά για σένα και αφιέρωσέ τους περισσότερο «πραγματικό» χρόνο, κόβοντας παράλληλα χρόνο από το κινητό σου. Έχεις συνειδητοποιήσει άραγε πόσο από τον χρόνο που περνάς με το αγόρι σου, με τους γονείς σου ή με τους φίλους σου ξοδεύεις στην πραγματικότητα πάνω από τη οθόνη του τηλεφώνου σου;