Το πρωινό, ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν πεινάς το πρωί, είναι το γεύμα που θα καθορίσει τη διατροφική σου συμπεριφορά για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ξεκινώντας, λοιπόν, τη μέρα σου με ένα υγιεινό και παράλληλα χορταστικό πρωινό, που θα σου παρέχει ενέργεια σταδιακά μέσα στις επόμενες ώρες, έχεις θέσει τις βάσεις για ένα ισορροπημένο διατροφικά 24ωρο.


Η παρακάτω συνταγή περιέχει μερικές από τις πιο ευεργετικές τροφές που κατά καιρούς συναντάς στις λίστες με τα «θαυματουργά» για την υγεία τρόφιμα: Το μέλι, το ταχίνι, τη βρώμη, τη μπανάνα και την κανέλα.


Υλικά:

 

IMG 0431

 

-1 φέτα ψωμί του τοστ
-1 κ.σ. ταχίνι
-1/5 κ.σ. μέλι
-1 κ.σ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
-1 μικρή μπανάνα
- (προαιρετικά) λίγη κανέλα

 


Εκτέλεση:

 

IMG 0434

Ζέστανε για λίγο το ψωμάκι του τοστ στην τοστιέρα και κόψε τη μπανάνα σε ροδέλες. Άλειψε το ψωμί με το ταχίνι, πρόσθεσε το μέλι και τοποθέτησε επάνω τις ροδέλες μπανάνας.

 

IMG 0437

Ολοκλήρωσε ρίχνοντας από πάνω τις νιφάδες βρώμης.

 

IMG 0440

Πρόσθεσε, αν θες, λίγη κανέλα.


Σημείωση:

Πλούσιο σε ωφέλιμα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αλλά και πρωτεΐνες, το ταχίνι (πολτός αλεσμένου σησαμιού) ενδείκνυται για την περίοδο της νηστείας. Μάλιστα, αν συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες με αυτές του κρέατος. Αν βρίσκεσαι, λοιπόν, σε νηστεία, ή ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή, πρόσθεσε στη συνταγή λίγα τριμμένα καρύδια.

Πρόσεξε, ωστόσο: 1 κουταλιά ταχίνι αποδίδει περίπου 90 θερμίδες, οπότε η κατανάλωσή του, παρότι μπορεί να είναι καθημερινή, πρέπει να περιορίζεται σε αυτή περίπου την ποσότητα, ανάλογα με τις ενεργειακές σου ανάγκες.


Δες ακόμα: Τι να τρως (και πώς) αν θέλεις όντως να αδυνατίσεις