Ένα από τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας είναι οι φρεσκοψημένες και πεντανόστιμες λαγάνες. Φέτος, δοκίμασε να τις φτιάξεις μόνη σου!

Υλικά
• 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.γλ. ζάχαρη
• 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
• 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
• 2 κ.σ. σουσάμι
• 1 ποτήρι νερό χλιαρό
• 1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
• Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
• Πετάμε το γλυκάνισο.
• Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
• Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
• Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
• Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
• Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη.
• Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
• Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
• Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
• Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
• Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
• Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
• Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσσουμε ό,τι topping θέλουμε και να το αλείψουμε με λίγο λάδι για να μην καεί.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

 

Βρες περισσότερες συνταγές από τον food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη στο coolartisan.net/