Τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο κορυφές βουνών, που μοιάζουν με κέρατα κατσίκας, η πόλη πήρε το όνομά της από τη λέξη των Βερβέρων για τα κέρατα, «Ichawen». Ιδρύθηκε το 1471 και κατάφερε, για 500 περίπου χρόνια, να μείνει απομονωμένη, ως καταφύγιο εβραϊκών και μουσουλμανικών μειονοτήτων, πριν περάσει το 1920 σε ισπανική κατοχή και τελικά κερδίσει την ανεξαρτησία της, μαζί με το υπόλοιπο Μαρόκο, το 1956.
Σήμερα έχει όχι μόνο ανοίξει τις πύλες της στον έξω κόσμο, αλλά θεωρείται ένας από τους must μαροκινούς προορισμούς. Και ενώ ο τουρισμός έχει (με 200 περίπου καταλύματα στην πόλη) ξεκάθαρα μπει στη ζωή των 40.000 κατοίκων της, εκείνη καταφέρνει να διατηρεί την αυθεντικότητά της: Το σαν βγαλμένο από παραμύθι σκηνικό της μαγεύει κάθε επισκέπτη.
Λίγα ακόμη πράγματα για το Chefchaouen:
- Το έθιμο να βάφουν οι κάτοικοι της πόλης τους δρόμους, τα κτίρια και τα αντικείμενα μπλε ταξίδεψε στο Chefchaouen μαζί με τους Εβραίους πρόσφυγες από την Ισπανία τον 15ο αιώνα. Στον Ιουδαϊσμό, το μπλε χρώμα συμβολίζει όχι μόνο τον ουρανό, αλλά και τον Θεό, και λειτουργεί ως μια διαρκής υπενθύμισή του.
- Ανάμεσα στα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά είναι το kief, παράγωγο της κάνναβης. Η περιοχή φημίζεται για τη μεγάλη παραγωγή της.
- Το αεροδρόμιο της Ταγγέρης βρίσκεται 127 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Chefchaouen. Η μετακίνηση μέσα στην πόλη γίνεται με τα πόδια.
-Το 2011, o Giorgio Armani γύρισε στο Chefchaouen ένα διαφημιστικό φιλμάκι με τον τίτλο «La Ville Bleue». Δες το: